Mistreţii au dat buzna în sat la Vălenii Lăpuşului!

0
225

Sătenii din Vălenii Lăpuşului s-au trezit, în urmă cu câteva zile, cu mistreţii scurmându-le în curţi şi stricându-le gardurile. Oamenii au venit la primărie, însă primarul nu prea a avut ce face, decât să anunţe autorităţile judeţene. Legislaţia în domeniu nu îi ajută deloc pe oameni, ca aceştia să fie despăgubiţi în cazul în care suferă pagube.

Primarul este legat la mâini din cauză că legea în vigoare nu îi permite să ia măsuri concrete prin care să despăgubească oamenii şi nici să le vină de hac sălbăticiunilor. Gavril Ropan, primarul din Coroieni, a precizat: „Mistreţii au intrat în satul Văleni pe la biserică, pe la oameni prin curţi. Au stricat şi gardurile. Sigur, nu poţi spune că acum au făcut pagube însemnate, decât că le-a scurmat în grădină şi au întors puţin pământul, dar e şi asta destul. Însă ideea că i-a venit omului mistreţul în grădină e stresantă. Dar vara, când oamenii au culturi, se schimbă situaţia, iar pagubele sunt însemnate. Acest lucru se întâmplă din cauză că toate zonele, nu numai la noi, sunt suprapopulate cu mistreţi. Acum, cine inventariază nu ştiu cum o face. Din păcate, Legea 407, cu tot cu modificările pe care le-a adus, e făcută de vânători şi cu asta am spus tot! Ce va fi pe viitor, chiar nu ştiu. Însă, din nefericire, pârghiile unui primar în această problemă sunt zero! Nu ai nicio pârghie să ajuţi omul! Asta în condiţiile în care noi, teoretic, ar trebui să fim de partea cetăţenilor în această problemă. Însă legislaţia nu ne ajută deloc. Eu dacă aş fi la pupitru, nu s-ar întâmpla lucrurile astea. Ar trebui să-mi dea mie, ca administraţie, fondul de vânătoare şi să-l gestionez eu! Dacă ar fi aşa, aş spune: vii la vânătoare astăzi, dar nu împuşti un mistreţ, ci zece! Eu îţi dau autorizaţie. Nu faci aşa, dau sarcina altei grupe de vânători, care ar funcţiona în cadrul unei asociaţii. Însă ca fond de vânătoare, ţi-l dau eu. Gradul de înmulţire a mistreţilor e foarte mare. Asta în condiţiile în care toţi vânătorii protejează scroafele. Îţi dai seama, ai zece scroafe pe un fond de vânătoare, care fată să zicem câte cinci purcei fiecare, în medie. Deci sunt deja 50 de exemplare după o singură fătare. Şi pagubele mari ţi le fac scroafele cu purcei. Oamenii s-au dus la prefect, m-au chemat şi pe mine, însă le-am spus că eu n-am ce face. Nici prefectul nu prea are ce face. Dar omul simte nevoia să-şi facă cunoscute problemele, să se plângă cuiva. Vine în teren, dar măsurile vor fi aceleaşi, că aşa-i legea. Nimeni nu-şi permite să o încalce şi altfel n-ai pârghiile legale să intervii”.

Gavril Ropan – primarul din Coroieni

Şedinţă pe tema pagubelor mâine, la Prefectură

O delegaţie de şase persoane din Vălenii Lăpuşului a fost marţea trecută în audienţă la prefect. În urma discuţiilor, reprezentanţii Instituţiei Prefectului au stabilit o întâlnire pe această temă mâine, de la ora 10: „Au fost marţea trecută la noi şase oameni din Vălenii Lăpuşului în audienţă la domnul prefect. Urmează joi o întrevedere cu asociaţiile de vânătoare şi cu cei păgubiţi. Sunt destul de mulţi oameni nemulţumiţi, pagubele sunt însemnate. Sunt probleme vechi, noi am făcut demersuri şi la Ministerul Mediului pentru modificarea legii şi trebuie să vedem ce este necesar să mai facem ca să schimbăm legea”, a explicat Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului Maramureş. Localnicii sunt supăraţi că mistreţii le distrug culturile în fiecare an: „Toţi cetăţenii ar trebui să meargă la judeţ!”, a spus Ştefan Ciocan. „Nu mai avem curaj să cultivăm nimic, că doar dăm de mâncare mistreţilor, ca să aibă vânătorii ce împuşca, iar noi rămânem cu paguba. Cred că o să ne lăsăm cu toţii de agricultură”, a explicat şi Ion P. Din păcate, mistreţii produc pagube însemnate în ultimii ani în mai multe zone ale judeţului, iar primarii din acele comunităţi nu mai ştiu cum să procedeze. Asemenea cazuri se petrec în fiecare an în comunele Mireşu Mare, Va­lea Chioarului sau Asuaju de Sus.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.