Școala de tradiții și viață la Bontăieni

0
238

Bontăieni este un sat vechi care a fost mereu un izvor de tradiții românești. Tradițiile pier dacă nimeni nu încearcă să le conserve. Fără sufletul satului făurit în tradiții, un popor moare.
La inițiativa părintelui paroh Florian Nechita, dar și cu implicarea dăscălițelor din Bontăieni, doamnele profesoare Mihaela Boiciuc, Dana Sălăjan și Camelia Boiciuc, s-a concretizat o întâlnire de suflet prin care a fost reînviată tradiția șezătorii, așa cum se întâmpla pe vremuri la sate. Au lucrat și au petrecut, aducând multă bucurie, mai ales în rândul tinerilor care au luat parte la eveniment. Cum fiecare participant avea un talent al său, șezătoarea a fost un bun prilej să-și împărtășească din abilitățile de cusut, croșetat sau lucru cu andrelele și să învețe lucruri noi. Părintele i-a antrenat în tot felul de jocuri de care și-a adus aminte încă de pe vremea când era copil.
Atmosfera a fost veselă: s-au spus ghicitori, glume, povești, s-a cântat și au fost evocate vremurile de odinioară. Tinerii s-au amuzat de obiceiul în care feciorii “furau” fusul fetelor pe care le plăceau și fugeau afară, iar fata “era nevoită” să meargă să-și recupereze fusul.
Pentru copii a fost un eveniment original, în care au aflat despre tradiția șezătorii și importanța acesteia în societatea de altădată.
Prof. Mihaela Boiciuc

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.