Târgurile de animale rămân închise şi în următoarea perioadă

0
113

Interdicţia târgurilor de animale rămâne şi pentru perioada următoare. De asemenea, nu se cunoaşte când va fi ridicată această măsură extremă, luată din cauza pestei porcine. Totuşi, oamenii care au animale de vânzare (porci, vite, oi, cai etc) le pot comercializa, dar numai din poarta casei sau a exploataţiei şi cu acordul medicului veterinar al zonei.
Omul este principalul factor, involuntar, de propagare a pestei porcine, după cum s-a dovedit în urma anchetelor făcute. Acesta este şi motivul principal pentru care în târguri este interzisă comercializarea animalelor. Dr. Vasile Pop, directorul executiv adjunct al DSVSA Maramureş, a explicat: „Târgurile rămân interzise pentru comercializarea absolut a tuturor speciilor de animale, din cauza faptului că pe teritoriul României, din toate direcţiile, evoluează focare de pestă porcină. Atunci autoritatea a luat această decizie ca toate aglomerările de animale, târgurile sau alte forme de organizare, expoziţii, să fie interzise. Motivul principal este acela că factorul uman reprezintă cea mai importantă sursă de transmitere a bolii. A fost demonstrat acest lucru. Omul, prin deplasările sale, transportă involuntar virusul dintr-o parte în alta. Pe acest considerent s-a luat această decizie. Deşi pesta are legătură doar cu porcii, proprietarii de animale pot transporta accidental, dintr-o parte într-alta, viruşii. Această interdicţie se păstrează în toată ţara şi nu ştim până când va mai dura”.

De Paşte vom cumpăra mieii direct de la stână sau din magazin

Comercializarea animalelor este permisă, dar direct de la crescător şi cu anumite condiţii. În consecinţă, şi mieii de Paşte vor putea fi cumpăraţi numai de la ciobani, ori din magazin: „Dacă ne gândim la sărbătorile pascale care urmează, să ştiţi că o să avem târgurile închise. Mieii se vor putea comercializa, dar numai prin vânzare directă în poarta fermei, la stână. Vom vedea totuşi dacă va fi aprobat acel târg temporar din Baia Mare, cum a fost în fiecare an, însă ceea ce mă îndoiesc că se va întâmpla. Dar nu vreau să mă pronunţ mai mult. Aşteptăm să facem documente şi apoi vom vedea ce va mai fi până atunci. De asemenea, porcii se pot vinde tot direct la poarta fermei. Dacă un cumpărător doreşte să meargă într-o localitate şi să cumpere un porc, merge acolo, proprietarul animalului, împreună cu medicul veterinar al zonei, face documente de sănătate prin care se arată că în acea zonă nu evoluează focare de infecţie şi atunci are voie să transporte animalul sau animalele. Destinaţia lor poate fi ori direct la abator pentru sacrificare, ori direct în exploataţia cumpărătorului, fără a opri pe traseu. Mijloacele de transport trebuie dezinfectate cu soluţie pe care medicul veterinar o pune la dispoziţia lor. Însă trebuie să se ştie absolut fiecare mişcare, iar animalul trebuie să ajungă exact în curtea cumpărătorului care-l izolează mai apoi şi îl creşte pentru consumul propriu. Dar comerţul cu animale este liber, oamenii pot vinde orice animal însă de acasă, atât spre alţi săteni, cât şi spre abator, cu condiţia să anunţe medicul veterinar, să facă documente direct către abator, care să trimită maşina după animal, să se dezinfecteze înainte, după care se încarcă animalele şi se transportă direct la abator, pentru sacrificare imediată”, a completat dr. Vasile Pop.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.