Grăsimi hidrogenate!

0
73

• Înşelătoria din restaurante, cofetării şi patiserii… •

Aproape 40% din patiserii, cofetării, pizzerii, restaurante, unităţi fast-food şi magazine alimentare substituie preparatele din lapte cu specialităţi obţinute din grăsimi hidrogenate, concomitent cu dezinformarea consumatorilor, conform unui control făcut în perioada ianuarie-martie 2019 de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale împreună cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Acţiunile au avut loc în Bucureşti şi în toate municipiile reşedinţă de judeţ.
În urma verificărilor s-a constatat că printre neregulile care persistă figurează: utilizarea în procesul de fabricaţie a unor specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate în prepararea şi comercializarea unor produse de patiserie/co­fe­tă­rie/fast-food. Produsele finite au fost prezentate consumatorilor ca având în compoziţie brânză, telemea de vacă, caşcaval, unt, dezinformând astfel consumatorii cu privire la compoziţia acestor produse alimentare.
Au fost verificate 708 unităţi, dintre care: 233 patiserii, 157 cofetării (laboratoare cofetărie/patiserie), 182 pizzerii, 73 restaurante/catering, 52 fast-food-uri, 11 magazine alimentare. Din total, 285 de unităţi (40%) au fost depistate că substituie preparatele din lapte cu specialităţi obţinute din grăsimi hidrogenate, concomitent cu dezinformarea consumatorilor.
Au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 1.782.200 lei şi au fost emise 177 sancţiuni cu avertisment. De asemenea, s-a dispus confiscarea/distrugerea produselor neconforme, suspendarea activităţii timp de 30 zile, pentru nerespectarea normelor sanitar veterinare şi interzicerea temporară a desfăşurării activităţii în vederea autorizării/remedierii deficienţelor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.