Recunoştinţă pentru jertfa veteranilor de război

0
129

Ziua Veteranilor de Război este în 29 aprilie, dar autorităţile au decis ca evenimentul să fie organizat devansat. Ieri, la Monumentul Ostaşului Român din Baia Mare, pe lângă veteranii de război, au fost prezenţi aleşi locali şi judeţeni, cadre militare, reprezentanţi ai asociaţiilor militare şi cetăţeni care s-au oprit pentru câteva clipe din forfota pregătirilor pentru praznicul Învierii. În judeţul Maramureş, sunt 68 de veterani de război, dintre care 11 în Baia Mare. Manifestarea a debutat cu o slujbă religioasă oficiată de preoţi militari.
Generalul în retragere Haralambie Cacina, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război Maramureş, a spus: “E ziua celor care au supravieţuit în cele două conflagraţii mondiale la care Armata Română a luat parte şi care nu au precupeţit niciun efort pentru apărarea gliei străbune. (…) Supravieţuitorii celui de-al Doilea Război Mondial, la vârste înaintate, de peste 90 de ani, mulţi cu sechele, alţii invalizi, nu uită orororile trăite în tranşee şi le povestesc celor tineri experienţele avute”.
Alexandru Cosma, subprefectul judeţului Maramureş, a spus: “Veteranii de război sunt modele de curaj şi devotament, simboluri adevărate ale datoriei şi onoarei militare. (…) Vă suntem recunoscători, vă asigurăm de cinstirea şi preţuirea noastră pentru ataşamentul faţă de ţară şi de valorile morale pe care le-aţi promovat de-a lungul anilor”.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ioan Doru Dăncuş, a declarat: „Suntem în Săptămâna Patimilor şi cred că nimeni nu e mai potrivit ca cei pe care îi avem în faţa noastră să ne spună ce înseamnă patimile. Au pătimit mult pentru ca noi, azi, să fim aici, să vorbim liber, să trăim într-o Românie modernă. Pentru toate acestea ne închinăm şi le mulţumim. Veteranii de război, văduvele de război şi toţi cei care au luptat pentru un ideal merită toată recunoştinţa şi mulţumirea”.
Viceprimarul municipiului Baia Mare, Noemi Vida, a amintit că azi, 25 aprilie, la Primăria Baia Mare, va fi acordat titlul de Cetăţean de Onoare pentru mai mulţi veterani de război din municipiul băimărean.
La final, au fost depuse coroane de flori la Monumentul Ostaşului Român şi au fost aşezate flori la obeliscul din apropierea monumentului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.