Câştigătorii concursului catehetic “Hristos, sufletul satului meu”

0
123

Ieri, 12 mai, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, după Sfânta Liturghie, a avut loc premierea echipelor câştigătoare la etapa eparhială a concursului naţional “Hristos, sufletul satului meu”. Premiul I în judeţul Maramureş a fost câştigat de echipa de cateheză a Parohiei Remecioara (Pr. Krauciuc Ioan) – protopopiatul Chioar, iar în judeţul Satu Mare, echipa de cateheză parohială a Parohiei Mesteacăn (Pr. Grec Viorel).
În anul 2019, declarat în Patriarhia Ortodoxă Română ca „Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, al învăţătorilor şi al primarilor gospodari)” o iniţiativă deosebită dedicată tineretului Bisericii Ortodoxe o reprezintă Concursul Naţional Catehetic „Hristos, sufletul satului meu”, desfăşurat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, cu aprobarea Sfântului Sinod şi în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, în perioada 15 decembrie 2018 – 21 mai 2019.
“În Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, concursul a cunoscut o dinamică cu totul deosebită, relevantă prin implicarea preoţilor în colaborare cu dascălii din jurul parohiilor şi determinarea copiilor înscrişi în acest proiect. În cadrul eparhiei noastre, din cele opt protopopiate s-au înscris un număr de 87 de portofolii din 87 de grupuri de cateheză parohială cu implicarea a 1.235 de copii, 85 preoţi şi 73 de profesori”, a punctat arhidiaconul Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru Catehizarea Tineretului în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului.
Marţi, 2 aprilie, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime din Baia Mare a avut loc etapa de evaluare pe protopopiate, prilej cu care s-au reunit cele opt comisii de la nivelul protopopiatelor, fiecare comisie fiind compusă din coordonatorul pentru catehizare de la nivelul protopopiatului, un profesor de limba şi literatura română, un profesor de religie şi un profesor de educaţie plastică. Conform tragerii la sorţi, fiecare comisie a corectat lucrările aferente unui protopopiat. Proiectele situate pe primele trei locurile s-au calificat pentru etapa eparhială.
Etapa de evaluare eparhială a celor 24 de portofolii a avut loc joi, 9 mai, la Centrul Eparhial. Comisia a fost compusă din: arhid. Vlad Verdeş – inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, pr. Bogdan Miclăuş – iconar, prof. Camelia Morar – profesor de limba şi literatura română, prof. Cecilia Bozga – etnolog. În urma evaluării au fost de­semnate echipele situate pe primele trei locuri în fiecare din cele două judeţe ale eparhiei, Maramureş şi Satu Mare. Reprezentanţii echipelor câştigătoare a premiului I din cele două judeţe ale eparhiei, alături de preoţii coordonatori, vor fi prezenţi marţi – 21 mai, ziua prăznuirii Sfinţilor Împăraţi Constantin şi mama sa Elena, la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, cu ocazia hramului istoric, pentru a fi premiaţi de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisercii Ortodxe Române.
Rezultate la etapa evaluării eparhiale
• Maramureş:
Premiul I – “Tinerii de astăzi, sufletul României de mâine”, Parohia Remecioara, coordonator, pr. Ioan Krauciuc
Premiul al II-lea: “Satul nostru, vatră de spiritualitate ortodoxă”, Parohia sighetu Marmaţiei, coordonator, pr. Vasile Pop
Premiul al III-lea: “La izvoarele satului”, Parohia Onceşti, coordonator, pr. Sorin Tomoiagă
• Satu Mare:
Premiul I: “Construieşte româneşte”, Parohia Mesteacăn, coordonator, pr.Viorel Grec
Premiul al II-lea: “Vatra satului, vatră de credinţă”, Parohia Apa, coordonator, pr. Daniel Gros
Premiul al III-lea: “Spre Hristos cu suflet şi trup”, Parohia Tăşnad, coordonator, pr. Marian Crainic.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.