Vişeuanii – gazde mari la ”Zilele Maramureşului”

0
276

Zilele acestea, întreg Maramureşul a fost în sărbătoare. Consiliul Judeţean a organizat ce-a de-a V-a ediţie a ”Zilelor Maramureşului”. Îndemnul ”Haida, hai în Maramureş”, sub cupola căruia s-a desfăşurat evenimentul, a fost adresat de Consiliul Judeţean Maramureş, instituţiile din subordine şi administraţiile locale implicate în proiect.
În perioada 17-19 mai, cei ce s-au aflat în zonă au putut alege dintr-o gamă complexă de acţiuni şi manifestări ce au scos la lumină valorile Maramureşului. Dintre acestea, un farmec aparte au avut cele desfăşurate la Muzeul Satului din Baia Mare. Aici, în fiecare din cele trei zile, câteva din localităţile Maramureşului şi-au asumat rolul de gazdă. Iar reprezentanţii Vişeului de Sus s-au dovedit a fi adevărate gazde mari.
Duminică, dis-de-dimineaţă, gospodăria Primăriei Vişeu de Sus din Muzeul Satului s-a umplut de culoare, cântec, joc şi voie bună, dar şi de bucate tradiţionale, care au atras, ca un magnet, mii de vizitatori. Întreaga desfăşurare de forţe a fost gândită şi coordonată de Centrul Cultural-Social Vişeu de Sus, prin directorul instituţiei, dr. Anuţa Pop şi documentaristul Gabriela Szerasz, care, alături de ansamblul folcloric ”Vişeul” şi de ”socăciţa-şefă” Ioana Coman şi ajutoarele sale au oferit o mostră de trai frumos şi autentic.
Sub cetera profesorului Ioan Bledea, zecile de copii şi tineri din ansamblu s-au prins în joc şi i-au luat alături şi pe turiştii veniţi de peste tot din ţară, dar şi de peste continente. Aceştia s-au arătat încântaţi de ospitalitatea, naturaleţea şi bucuria cu care vişeuanii i-au primit, pe întreg parcursul zilei. Prezenţa Vişeului de Sus a atras şi aprecierea directorului muzeului, Monica Mare, dar şi a canalelor de televiziune naţionale şi regionale prezente. Ne-am bucurat să le fim alături, pentru a surprinde şi în imagini frânturi din această bucurie.
Dacă maramureşenii sunt cunoscuţi şi recunoscuţi prin legătura pe care o păstrează cu satul, cu tradiţiile, dar şi prin ospitalitate, putem spune, fără îndoială, că Vişeul de Sus a dovedit, încă o dată acest lucru. Felicitări tuturor!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.