Ionuţ Uivaroşi, mesager al cântecului codrenesc

0
969

Interpretul de muzică populară Ionuţ Uivaroşi împlineşte astăzi 25 de ani, dar îşi va sărbători ziua de naştere luni, printr-un spectacol aniversar ce va avea loc în localitatea sa natală, Urmeniş. Alături îi vor fi solişti de muzică populară din mai multe judeţe ale ţării. Cu acest prilej, tânărul îşi va lansa şi cel mai recent CD – „M-am născut într-un sat mic”.

• a învăţat primele cântece bătrâneşti de la bunica sa

Ionuţ s-a născut în satul Urmeniş, comunica Băiţa de sub Codru, într-o familie de intelectuali: tatăl – învăţător, mama – funcţionar, iar bunica – fostă directoare a şcolii. „Dumnezeu l-a înzestrat cu talent şi har, să cânte frumos, dar să şi joace ca părinţii şi bunicii lui. A învăţat primele cântece bătrâneşti de la bunica din partea tatălui, din Urmeniş, apoi de la bătrânii satului. Învăţând cântece şi doine din sat, a îmbrăcat cu mult drag costumul popular tradiţional codrenesc cu care a horit, dar şi şi jucat, în acelaşi timp, la jocul satului unde chiuia şi bătea cizma la tureac codreneşte”, mărturiseşte interpreta Ana Hossu, cea care îl sprijină din punct de vedere profesional pe Ionuţ. De mic, a fost şi un copil credincios. Mergând la biserică, a învăţat să cânte la strană ca diac. „La vârsta de 14 ani, Ionuţ Uivaroşi a participat la un festival al cântecului şi jocului popular pentru copii organizat în Mireşu Mare unde şi eu am fost membru al juriului. A fost rampa lui de lansare, iar eu, de atunci, l-am sprijinit şi l-am îndrumat atât pe linia cântecului popular, cât şi a jocului. Ulterior, am colaborat bine, promovându-l printre mulţi alţi tineri la televiziunile Maramureş TV şi Hora TV unde eu realizam emisiuni folclorice”, rememorează Ana Hossu. Între timp, tânărul a urmat Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare dorind-şi, în prezent, să-şi finalizeze studiile universitare în domeniu pentru a deveni profesor de religie. Cu un glas unic, dănţăuş de primă mână, tânărul din Urmeniş a fost rapid îndrăgit de oamenii care îi ascultau cântecele, fascinaţi fiind, totodată, de coregrafia specifică dansului său tradiţional.

• „îşi doreşte mult să urce pe scara artiştilor de frunte ai Maramureşului”

De-a lungul anilor, Ionuţ Uivaroşi a făcut progrese artistice impresionante. În cei deja 10 ani de activitate artistică, tânărul din Urmeniş a colaborat cu Ansamblul „Mugurii Codrului” din Băiţa de sub Codru (cinci ani, mai exact), iar apoi a activat ca solist vocal individual. A realizat astfel două CD-uri cu pricesne, alte două cu colinde şi unul cu hori autentice codreneşti. Ionuţ a participat şi la multe festivaluri din ţară, dar şi din străinătate unde a obţinut premii importante. Un exemplu elocvent e premiul special al juriului obţinut la renumit festival din Polonia. De la evenimentele din ţară, a strîns peste 50 de diplome. Negreşit, a participat la emisiuni de folclor difuzate la: TV Sighet, NV TV Satu Mare, Hora TV, Etno TV, Favorit TV, Kanal D, Naşu TV etc. „Ionuţ Uivaroşi iubeşte mult cântecul codrenesc şi portul popular din zonă, are vreo 12 costume autentice, iar recent a primit, ca dar din partea mea, mai multe cântece din repertoriul meu, înregistrând trei dintre ele. Sunt mândră de Ionuţ pentru evoluţia lui muzicală şi profesională, pentru că îşi doreşte mult să urce pe scara artiştilor de frunte ai Maramureşului şi ai ţării fapt pentru care eu va avea sprijinul meu artistic. Ionuţ este un mesager al cântecului codrenesc”, mai punctează Ana Hossu. Aşa cum aminteam, luni, 17 iunie, de la ora 16, la Căminul Cultural din Urmeniş, va avea loc un spectacol aniversar dedicat lui Ionuţ Uivaroşi. Şi-au anunţat prezenţa solişti de muzică populară din mai multe judeţe ale ţării. Cu această ocazie, tânărul îşi va lansa CD-ul „M-am născut într-un sat mic”. Spectacolul va fi prezentat de artista Ana Hossu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.