Bani de la bugetul judeţean pentru funcţionarea localităţilor

1
124

Aproape 27.000.000 lei au fost alocaţi de la bugetul judeţului pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, susţinerea programelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, precum şi pentru cheltuielile de funcţionare. Prioritate la repartizarea banilor au avut comunele mici care se descurcă mai greu cu acoperirea cheltuielilor ce ţin de funcţionare, după cum susţine preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea.
Modul de împărţire al sumelor a stârnit unele nemulţumiri în rândul aleşilor maramureşeni. Consilierul judeţean, Gheorghe Marian, consideră că Moisei şi Poienile de sub Munte, cele mai mari comune din Maramureş au fost nedreptăţite la alocarea de fonduri. “Mă uitam pe repartizarea sumelor. Cu părere de rău am văzut că avem două comune mari în Maramureş, cu peste 10.000 de locuitori. Una primeşte 500.000 lei şi cealaltă 100.000 lei. Şi sunt comune cu sub o mie de locuitori care primesc sume mai mari”, a punctat consilierul Gheorghe Marian.
De cealaltă parte, şeful administraţiei maramureşene, Gabriel Zetea, a explicat că la împărţirea banilor s-a ţinut cont de greutăţile financiare cu care se confruntă localităţile.
“În acest moment, având în vedere felul cum a fost repartizat bugetul judeţului, cele mai defavorizate sunt comunele mici care nu reuşesc să îşi acopere nici cheltuielile de finanţare cu salarizarea personalului propriu. Şi atunci comunele foarte mici care au primit sume de un milion-două milioane la începutul anului, per total, trebuie ajutate în acest moment. În iulie vine o rectificare importantă la nivelul Guvernului şi absolut toate localităţile vor primi bani. Comunităţile foarte mici au cele mai mari probleme. Cele mari au bugete mari, au bugetul asigurat pentru funcţionare, sigur că sunt probleme pe partea de dezvoltare”, a declarat Gabriel Zetea.
Dintre oraşe, cea mai mare sumă a revenit Ulmeniului care a primit 900.000 lei. Urmează Şomcuta Mare cu 750.000 lei, Dragomireşti şi Seini cu câte 600.000 lei. În privinţa comunelor, cei mai mulţi bani au fost alocaţi pentru Bârsana, Remetea Chioarului şi Satulung, câte 600.000 lei. (c.t.)

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.