Locuință protejată destinată victimelor violenței domestice

0
56

Direcția Generală de Asistență Socială și Pro­tecția Copilului Mara­mu­reș derulează, în calitate de partener, proiectul “VE­NUS – Împreună pentru o viață în siguranță”, lansat de Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați şi care va asigura în mare parte finanțarea întregului program, prin fonduri europene. Obiectivul principal este acela de dezvoltare a unei rețele naționale integrate de locuințe protejate, prin înființarea unor servicii județene pentru combaterea vio­lenței domestice. Practic, proiectul urmăreşte îmbunătățirea și dezvoltarea măsurilor și serviciilor sociale în scopul prevenirii și combaterii violenței domestice. Programul este fi­nanțat prin Programul Operaţional Capital Uman.
În judeţul Maramureș, locuința protejată destinată victimelor violenței domestice va fi amenajată în municipiul Baia Mare. În această primă etapă se amenajează spațiul în care va funcționa locuința protejată din municipiul Baia Mare, iar Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați elaborează metodologia de identificare și selecție a victimelor violenţei domestice care necesită separarea de agresor şi sprijin pentru tranziţia la o viaţă independentă.
“Durata de implementare a acestui nou serviciu de asistență socială va fi de 4 ani, urmând să se asigure măsuri de protecție în regim de urgență a victimelor vio­lenței în familie, care vor beneficia de servicii specializate precum consiliere psihologică și juridică, servicii de asistență socială, asistență medicală, precum și de consiliere voca­țională, care să le sprijine în vederea integrării pe piața muncii și reintegrării sociale”, a declarat managerul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului Maramureş (DGASPC), Alina Coste-Mădăras.
Scopul serviciului social “Locuință protejată” este asigurarea nevoilor sociale, creșterea calității vieții și promovarea principiilor de coeziune și incluziune socială, prin asigurarea asis­tenței de specialitate pentru victimele vio­lenței domestice: găzduire cu capacitate redusă de până la 6 locuri, pe o perioadă de 12 luni, în funcție de complexitatea cazului. “Serviciul social «Lo­cuință protejată» poate fi creat și funcțio­nează potrivit prevederilor Legii nr. 292/2011 privind asistența socială, cu modificările ulterioare, art. 15 alin. (1) lit.c) din Legea nr. 217/ 2003 pentru prevenirea și combaterea vio­lenței în familie, cu modificările și completările ulterioare, precum și a altor acte normative secundare aplicabile domeniului asistenței sociale. Aceste servicii vor sta la baza creării și implementării unui Program național de pro­tecție a victimelor vio­lenței domestice și, de asemenea, în cadrul proiectului vor fi derulate campanii privind prevenirea și combaterea violentei domestice”, a adăugat purtătorul de cuvânt al DGASPC Maramureş, Adrian Mândru.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.