Droguri şi contrabandă cu tutun şi arme la Vama din Sighet

0
386

Peste 100 de fraude vamale au fost depistate în primele şase luni ale acestui an la Biroul Vamal de Frontieră din Sighetu Marmaţiei. Dintre acestea, cele mai multe fac referire la contrabanda cu tutun. Un caz a adus în atenţia inspectorilor vamali contrabanda calificată cu droguri. De asemenea, au fost depistate şi două situaţii de contrabandă cu arme/muniţie, un caz de nedeclarare a valutei deţinute şi un caz de suspiciune că marfa a fost subevaluată.

Sesizări penale

În urma constatării contravenţiilor, au fost întocmite 83 de procese verbale, fiind aplicate amenzi în valoare de 74.500 lei. De asemenea, au fost confiscate aproape 800.000 de bucăţi de ţigarete, peste 500 kg produse de origine animală, aproape 2.000 de comprimate/fiole de medicamente diverse, 84 kg de droguri, un autoturism, 2.615 dolari, 46 litri motorină, 86 de cartuşe pentru arme cu aer comprimat şi 2 cartuşe (muniţie letală), 6 litri de vodcă şi 1,250 kg de untură de bursuc/urs.
Şefa Biroului Vamal de Frontieră Sighetu Marmaţiei, Claudia Petrovan (foto mic), a mai declarat că, în urma celor peste 1.200 de controale vamale efectuate în semestrul întâi, au fost formulate două sesizări penale pentru fapte unde existau indicii de săvârşire a unor infracţiuni. “Prima sesizare penală priveşte introducerea sau scoaterea din ţară a bunurilor sau a mărfurilor prin alte locuri decât cele stabilite pentru controlul vamal al mărfurilor, dacă valoarea în vamă a bunurilor sau a mărfurilor este mai mare de 20.000 lei în cazul produselor accizabile. Valoarea în vamă a ţigărilor sustrase de la controlul vamal este în cuantum total de 55.556 lei. Cea de-a doua sesizare se referă la infracţiunea de contrabandă calificată prevăzută şi pedepsită de art. 271 şi art. 275 din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României, respectiv introducerea în ţară, fără drept, de arme şi muniţii”, a spus Claudia Petrovan.

Contrabandişti inventivi

Aceasta a punctat şi câteva cazuri semnificative înregistrate în prima parte a anului la Vama din Sighet. Astfel, în februarie, au fost depistate 27.850 de pachete de ţigări de provenienţă ucraineană, ascunse în pereţii laterali şi în plafonul autovehiculului, în interiorul uşilor din spate şi în uşa laterală, precum şi într-un locaş confecţionat artizanal prin dublarea peretelui despărţitor dintre compartimentul de călători şi cel de marfă. Un alt caz semnificativ prezentat a fost al drogurilor găsite în luna martie într-un autoturism înmatriculat în Germania, cu care călătoreau doi olandezi. Aici au fost descoperite 167 de pachete în greutate de 84,3 kg de droguri, mai exact heroină brună.
Tot în luna martie, s-au găsit 13.490 ţigarete de provenienţă ucraineană, ascunse în două locaşuri confecţionate artizanal, primul amplasat în zona schimbătorului de viteze şi al frânei de mână, iar cel de-al doilea a fost realizat prin dublarea peretelui despărţitor dintre compartimentul motor şi habitaclul autoturismului.
La un control vamal amănunţit efectuat la intrarea în România, inspectorii vamali au descoperit, asupra unui cetăţean din Republica Moldova, suma de 13.960 de dolari, echivalentului a 12.305 euro, bani nedeclaraţi, cu 2.615 dolari în plus faţă de limita de 10.000 prevăzută de regulament. Cetăţeanul s-a ales cu o amendă de 5.000 lei şi cu cei peste 2.000 de dolari confiscaţi.
Tot pe sensul de intrare în România, dar în aprilie, într-un autoturism, în cotiera aflată între scaunele din faţă ale autovehiculului, au fost găsite 86 de cartuşe, acestea fiind acoperite cu o pereche de mănuşi. Alte două cartuşe şi o capsă (muniţie letală) se aflau într-un mijloc de transport înmatriculat în Ucraina.
Un caz semnificativ a fost înregistrat în luna iunie, când la un control amănunţit asupra unei maşini înmatriculate în România s-au descoperit 48 kg de tutun aromat pentru narghilea. Călătorul a fost sancţionat contravenţional cu o amendă în valoare de 5.000 lei, iar tutunul a fost confiscat.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.