„Postul Adormirii Maicii Domnului (…) ar trebui să ne îndrepte gândul spre experiența spirituală a Maicii Sfinte” (pr. Florin Maruşciac)

0
111

Postul Adormirii Maicii Domnului este unul dintre cele mai importante posturi pe care credincioşii îl urmează. Părintele Florin Maruşciac – preot paroh al bisericii greco-catolice „Sfântul Anton” din Baia Mare – punctează faptul că acest post este stabilit ca o perioadă de pregătire spirituală în care căutăm, prin exercițiul renunțării și al rugăciunii mai intense, să ne apropiem de Dumnezeu prin dobândirea Spiritului Sfânt.

• este permisă consumarea peştelui, vinului, untdelemnului, ouălor şi produselor lactate

Reporter: Care e sem­nificaţia postului Ador­mirii Maicii Domnului?
pr. Florin MARUŞCIAC: Postul este stabilit ca o perioadă de pregătire spirituală, în care căutăm prin exercițiul renunțării și al rugăciunii mai intense să ne apropiem de Dumnezeu prin dobândirea Spiritului Sfânt. Ca experiență spirituală, sărbătorile ar trebui să fie pentru noi un fel de epifanii, în care să avem experiența apropierii de Dumnezeu. Postul Adormirii Maicii Domnului, fiind un post legat de o sărbătoare mariană, ar trebui să ne îndrepte gândul spre experiența spirituală a Maicii Sfinte, spre virtuțile ei, spre postul care, conform tradiției, l-a făcut înainte de adormire, dar îndeosebi spre credința ei desăvârșită în Fiul lui Dumnezeu.
R.: Este acest post unul aspru? Care e durata lui şi felul postirii?
pr. F. M.: Am putea spune, în mod generic, că Postul Adormirii Maicii Domnului este mai aspru decât postul Nașterii Domnului sau cel al Sfinților Apostoli Petru și Pavel, dar mai puțin aspru decât Postul Mare. Prescrierile tipiconale, de sorginte monastică, prescriu zile de ajun și post mai aspre. Decretul despre post și ajun al Bisericii Greco-Catolice din România, ținând cont de viața omului contemporan, ne spune că Postul Adormirii Maicii Domnului este unul comun: postul comun (obişnuit) este postul în care se admite consumarea mâncărurilor gătite de post, excluzându-se carnea şi grăsimile de origine animală. Este permisă consumarea peştelui, vinului, untdelemnului, ouălor şi produselor lactate. Postul Adormirii Maicii Domnului poate să dureze 14 sau 15 zile. Postul se poate prelungi și în ziua sărbătorii dacă aceasta cade în zi de miercuri sau vineri.

• în acest post, credincioșii rostesc rugăciuni și devoțiuni mariane

R.: Sunt rugăciuni speciale care se rostesc în postul Adormirii Maicii Domnului?
pr. F. M.: În acest post, credincioșii rostesc rugăciuni și devoțiuni mariane. În mod deosebit, în aceasta perioadă, cre­din­cioșii se roagă rugăciunea Paraclisului.
R.: Care e rânduiala slujbelor în acest post?
pr. F. M.: După cum vă spuneam, în Postul Adormirii Maicii Domnului, se poate celebra zilnic Paraclisul Maicii Domnului. Acesta mai este numit și Canon de Mângâiere, fiind o slujbă în care se cere mijlocirea Maicii Domnului. Trăsătura distinctivă a acestei slujbe este includerea unui canon de rugăciune. În rest, privitor la celebrarea Sfintei Liturghii, nu există indicații particulare.
R.: Ce sărbători se ivesc pe durata acestui post?
pr. F. M.: Pe durata acestui Post, în data de 6 august, s-a celebrat luminata sărbătoare a Schimbării la față a Domnului nostru Isus Hristos. După spusele Sf. Simeon al Tesalonicului (sec. XV), acest Post ar fi necesar pentru cinstirea celor două praznice, Schimbarea la față și Adormirea Maicii Domnului. Așadar, conform Sf. Simeon, acest Post ne pregătește și pentru praznicul Schimbării la Față a Domnului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.