Ani de viaţă pentru … viaţă

0
55

În 30 iulie 2019, la Muzeul Etnografic din Sighetu Marmaţiei, în prezenţa unei asistenţe selecte, a avut loc un eveniment cultural cu anvergură de plăcută întindere: lansarea unei cărţi de istoria medicinii, scrisă de dr. Felix Marian, nume de rezonanţă în spaţiul medical şi publicistic maramureşean.
Au fost prezenţi şi: Horea Scubli, primarul municipiului; ec. Radu Daniel Dunca, managerul Spitalului Municipal; prof. Gheorghe Todincă, directorul Muzeului Maramureşean; dr. Irimie Lenghel; dr. Dorina Rodica Pop; dr. Sorin Dragomir.
Vorbitorii au subliniat importanţa evenimentului în viaţa şi cultura medicală a oraşului şi a judeţului ca, apoi, să aducă un laudatio autorului Felix Marian şi cărţii lansate, „Ani de viaţă pentru viaţă”, apărută în 2018 la Editura Eurotip din Baia Mare, în care apar informaţii şi despre 30 de medici şi farmacişti din Sighet şi Maramureşul Voievodal.
Dr. Felix Marian are o îndelungată experienţă profesională, a deţinut rând pe rând funcţii de conducere în organismele administraţiei sanitare din actualul judeţ Maramureş, precum: medic primar – şef laborator la Inspectoratul de Poliţie Sanitară şi Medicină Preventivă (1992-1993), inspector-şef IPSMP (1993-1995), medic-şef de laborator la Inspectoratul de Sănătate Publică (1995-2000), iar după pensionare, a lucrat part-time la Direcţia de Sănătate Publică Maramureş, până în 2016.
În balans cu activitatea profesională, este un pasionat istoric al medicinii şi farmaciei maramureşene. Volumele publicate de-a lungul anilor: „Doctorul fără arginţi”, 1997; „La început a fost Hipocrate”, 2000; Medici şi farmacişti din Maramureş”, 2006; „Acei oameni în alb”, 2013; şi acum, cartea „Ani de viaţă pentru viaţă” îi rotunjeşte psihograma şi activitatea prolifică de medic-scriitor. Felix Marian este redactor-şef (din 2002) al revistei „Maramureşul Medical”, care apare în Baia Mare începând din 1999, editată de Colegiul Medicilor din Maramureş.
După ce autorul a vândut toate cărţile aduse, a mulţumit asistenţei pentru prezenţă şi pentru interes, iar evenimentul s-a încheiat în ritmuri maramureşene, vocea Ilenei Matus făcând senzaţie.
(I.L.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.