Autorităţile din Bârsana dau în judecată statul român

1
218

Din toamnă, Primăria Bârsana se va judeca cu statul român. Motivul disputei în instanţă îl reprezintă cei doi munţi, Bârsănescu şi Herştu, care nu sunt în prezent în proprietatea comunei. Primarul comunei, Teodor Ştefanca, spune că sunt averea Bârsanei şi că există dovezi clare în acest sens. Cei doi munţi au fost cumpăraţi de familiile nobile din Bârsana în urmă cu mai bine de 100 de ani. În acele spaţii a existat şi pădure şi păşune. Printr-un ordin al prefectului, comuna Bârsana deţine un sfert din suprafaţa totală, respectiv 425 de hectare de păşune din cei 1.800 aflaţi pe cei doi munţi din zona Poienile de sub Munte, la graniţa cu Ucraina.
“Vrem să aducem atât pădurea, cât şi păşunea în posesia comunei Bârsana. E averea comunei Bârsana. Aici a existat şi pădure pe lângă păşune. În proporţie de 70% nu mai există pădurea. Am intrat în posesia unor documente şi avem dovezi clare că munţii aparţin Bârsanei, ne încurcă faptul că nu mai avem acel termen de repunere în posesie, a fost până în 2015 în baza legii 247. Cei din perioada respectivă nu au făcut nimic în acest sens”, a declarat primarul Teodor Ştefanca.
Alesul local a mai precizat că a fost identificat un număr mare de titluri de proprietate eliberate în acei munţi. Sunt titluri considerate a fi ilegale, motiv pentru care primarul a iniţiat o hotărâre de Consiliu Local care viza angajarea unui avocat pentru a se face dreptate. “Am discutat în Consiliul Local şi am luat hotărârea de a angaja un avocat şi de a ne judeca cu cei care au rămas în posesia munţilor. O să ne judecăm cu statul român, cu Romsilva, cu instituţiile implicate. Din toamnă va începe acţiunea judecătorească. Deocamdată am oprit tăierile. Până săptămâna trecută au continuat să taie din această pădure. Am făcut mai multe vizite în teren, toată lumea a rămas dezamăgită de ce e acolo. Avem datoria să readucem cei doi munţi în posesia comunei Bârsana pentru că aşa e moral şi normal din toate punctele de vedere”, a adăugat primarul comunei Bârsana.

1 COMENTARIU

  1. „Cei doi munţi au fost cumpăraţi de familiile nobile din Bârsana’ – știm numele acestor familii? Am impresia ca sunt ori evrei ori unguri ori evrei unguri.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.