Gânduri pentru Ana

0
136

Între pictură şi poezie obişnuieşte să se împartă Nuţu Bota pentru a-şi exprima zbuciumul interior, stările meditative prin care trece. Recent, Nuţu Bota şi-a lansat la Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu” din Baia Mare al şaselea volum de poezii, “Gânduri pentru Ana”. Volumul a apărut la editura Grinta, Cluj-Napoca.
„Mi-am amintit că până la urmă poezia adevărată şi poezia de substanţă se scrie cu cuvinte simple, cu expresii ce sunt pe înţelesul tuturor, nu veţi găsi nimic sofisticat în poezia lui Nuţu Bota. E o anumită sensibilitate aparte pe care nu o găseşti oriunde, dar şi de o spontaneitate senzaţională pe care nu o putem compara cu stilul de scriere al altor autori. Un autor poate să facă singur un lucru bun, dar atunci când va lucra cu Editura Grinta va face un lucru foarte bun”, a punctat Gabriel Cojocaru, directorul Editurii Grinta.
Cei prezenţi au remarcat ambiţia de nemăsurat a autorului care a avut un anumit început profesional pe care l-a “convertit” într-o altă orientare. “Are o ambiţie şi o voinţă de a învinge nemăsurat. S-a pregătit să fie inginer, un om care să lucreze cu realitatea concretă, nu cu problemele de literatură, de poezie”, a punctat scriitorul Ştefan Jurcă.
La rândul său profesorul universitar Nicolae Iuga, doctor în filosofie, a accentuat că poezia lui Nuţu Bota e una “profundă, elegiacă, e vorba de îndepărtarea unuia de altul, e vorba de persoane care se iubesc, poetul şi iubita lui, transfigurată poetic. Regăsim în poezia lui Nuţu Bota tema iubirii care presupune un pivot care e absolutul. O fiinţă are nevoie să fie iubită. Această nevoie de absolutizare a propriului eu e o nevoie universal umană, specific umană, e cea care naşte dramele, şi farmecul iubirii şi poeziei. Mai întâlnim simbolistica fluturelui. Apare ca un simbol identitar la Octavian Goga. Mai apare la Ioan Alexandru care cultivă o poezie metafizică. La Nuţu Bota felul în care este cultivat simbolul, trimite spre un prototip al exuberanţei cromatice şi a efemerităţii primăverii vieţii. Fluturele e asociat cu trecerea timpului. E o poezie meditativă în esenţă. Îl felicit pe Nuţu Bota pentru această carte”. Evenimentul de lansare a cărţii a fost presărat şi cu momente artistice susţinute de Livia şi Simona Neag, Iulia Ioana Vlad – interprete de muzică populară din Ţara Lăpuşului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.