Serile de Poezie „Nichita Stănescu” de la Desești, ediția a 41-a

0
186

Da, au trecut patru decenii de când poezia, prietenia, aprecierea valorilor literare, bucuria de a primi nume de rezonanță ale culturii naționale și europene sunt legate de numele satului Desești. Și, nu în ultimul rând, s-a manifestat și bucuria gazdelor de a cunoaște și dialoga cu o lume nouă care le trecea pragul. Totul a început, după cum am mai spus, cu venirea marelui poet Nichita Stănescu pe aceste locuri. Pentru mulți din generația mea, Nichita reprezenta, în planul gândirii lirice, despărțirea de dogmă și sondarea unui teritoriu nebătut de alții. El venea să ne aducă această zestre simbolică într-un sat din Maramureș.
L-am înconjurat atunci, săteni și intelectuali, cu inima deschisă. În acea toamnă, a anului 1979, dimpreună am botezat manifestarea de la Desești cu numele de Serile de Poezie, în semn de apreciere pentru premiul de rang european câștigat de poetul român la Struga Macedoniei, pe malul lacului Ohrid. Urma lui Nichita a fost călcată, la Desești, de o bună parte a poeziei contemporane. Sala care poartă numele poetului păstrează memoria acestei manifestări care a împlinit patru decenii. Am instituit și Marele Pre­miu pentru poezie obținut în ultimele decenii de nume de prestigiu ale poeziei românești și europene. De la Ana Blandiana, Nicolae Dabija, Adam Puslojic, Arcadie Suceveanu, Szent­martony Janos, Moshe Itzhaki, la Ion Mureșan, Horia Bădescu, Adrian Popescu, Mircea Petean, Ioan Moldovan, Gheorghe Grigurcu etc.

Coconii Deseştiului au colorat poezia

Aula de premiere – curtea părintească. Anul acesta, cununa de lauri a fost pusă pe fruntea lirică a scriitorului Adrian Alui Gheorghe, o valoare incontestabilă și un bun și statornic prieten al satului. În fiecare an, la Desești au poposit scriitori de dincolo de hotarele României. Anul acesta a fost rândul unui grup de scriitori din Serbia. Emoțio­nante cuvinte au fost rostite în Sala Nichita Stănescu. Și promisiuni de sprijin și colaborare.
În ultimii ani, energia a fost sporită și de manifestarea plastică inițiată de preotul Ioan Ardelean și regenerarea tradiției și apariția generațiilor care le dau viață. Coconii De­seștiului au colorat poezia cu frumusețea lor, a costumelor și a jocului. Nu s-a lăsat mai prejos nici Grupul folcloric Sigheteanca. Cu fiecare ediție, întâlnirile de la Desești au adus noi împliniri. De anul acesta, cotidianul „Graiul Maramureșului”, în colaborare cu Editura Grinta, acordă un premiu pentru debut. Neobositului parodist Lucian Perța i s-a deschis cărare pentru a aprecia acest gen nu numai la Vișeu de Sus, ci și pe Mara. De unde și evitarea rutinei.

Deseşti, 2019, în faţa Bisericii monument UNESCO

Și pentru ca mecanismul să funcționeze, este nevoie de tradiție, omenie și artă culinară. De care se ocupă doamna Viorica și cercul deseștencelor, care știu să îmbine poezia cu aromele pancovelor și plăcintelor, made in De­sești. La loc de cinste stau Luminița Ardelean, Ioana Verdeș, Parasca Pop, Parasca Libotean, Maria Roman și alte gospodine. Recompensate anul acesta cu o diplomă de ex­ce­lență.
Și în acest an, proiectul Consiliului Județean Ma­ramureș, implicarea Primăriei și Consiliului local Desești au fost de mare folos. Se cuvine să amintesc și prietenii manifestării, care, prin timp, au fost alături de noi: Alexandru Marina, Gavril Iagamoș, Gavril Drimuș, Răducu Pop, dar și regretatul George Ofrim, care au perceput și percep în felul lor poezia.
Unii se întreabă dacă nu am obosit! Răspunsul îl vom da în anul care vine. Până atunci, să ne bucurăm de premii și de poezie.

1. Marele Premiu Nichita Stănescu al Serilor de Poezie de la Desești – scriitorul Adrian Alui Gheorghe (Piatra Neamț)
2. Premiul Consiliului Local Desești – poetul Cosmin Lauran (Baia Mare)
3. Premiul Graiul Maramureșului – poeta Nina Hoza, pentru volumul “Dincolo de pustiu”, Editura Grinta, Cluj-Napoca

S-a acordat o Diplomă de Excelență Grupului Folcloric Sigheteanca, condus de Ileana Pop-Nemeș

S-a acordat un premiu cu numele parodistului Lucian Perța lui Lucian Perța, din Vișeu de Sus. Adică respect glazurat cu umor sobru.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.