Echipe formate din doi elevi și un profesor (învățător) din unităţile de învăţământ din Maramureş se pot înscrie, până în 10 decembrie, pentru a lua parte la proiectul „Visuri… în troler”, iniţiat de prof. Tatiana Cauni de la Liceul Teoretic „Emil Racoviţă” din Baia Mare. Activităţile pot face parte din următoarele arii curriculare: Limbă și comunicare, Matematică și științe reale, Om și societate, Arte și tehnologii.
Reporter: În cadrul celei de-a treia cafenele MERITO pe care ai organizat-o în Maramureş, ai lansat şi un inedit proiect, denumit „Visuri… în troler”. Cum a venit ideea unei astfel de iniţiative şi care e rolul ei?
Tatiana CAUNI: Inițiativa proiectului a fost inspirată de o idee apărută în tabăra Summer Camp Merito (în Padina, Brașov, iulie 2019) dintr-o replică plină de umor a lui Cosmin Chiriță, managerul proiectului Merito. Visuri – pentru că toți le avem, copiii cu atât mai mult. Troler – pentru că viața este o călătorie, iar el ne însoțește și ne ajută să ducem bagajul pe lungul drum străbătut. Visuri în troler? Pentru că vrem să credem că tinerii duc mai departe bagajul din școală: cunoștințe, deprinderi, valori, experiențe, într-un cuvânt educația. Școala este locul și timpul în care mai micii societății își pun primele visuri în valiza pe care o vor purta în drumul lor prin viață și prin lume.
R.: Cine se poate înscrie în acest proiect şi care e modalitatea prin care poate lua parte la el?
T.C.: În cadrul acestui proiect, se pot înscrie echipe formate din doi elevi și un profesor (învățător) care vor coordona în cadrul instituției lor activitățile pe care și le propun. Acestea trebuie să fie minimum două sau maximum patru din ariile curriculare: Limbă și comunicare, Matematică și științe reale, Om și societate, Arte și tehnologii.
R.: Ce activităţi sunt planificate în cadrul proiectului?
T.C.: Prin activitățile pe care și le propun, echipajul trebuie să promoveze valorilor morale (prietenie, familie, modestie, bunătate, compasiune etc.), spirituale (principii, suferință, sacrificiu etc.), sociale (multiculturalitate, toleranță, solidaritate, apartenență națională, voluntariat) estetice etc. – valori pe care orice tânăr, la absolvirea studiilor, le „pune” în valiza lui personală și le duce mai departe în viață, în căutarea drumului pesonal. Finalitatea proiectului va fi un semn de carte ce evidențiază valoarea/valorile promovate prin activitățile desfășurate, precum și un filmuleț de un minut care să prezinte proiectul. La premiere, ne dorim o expoziție cu aceste semne de carte, să vizionăm filmulețele și să premiem cât mai multe proiecte.
R.: Care sunt obiectivele proiectului?
T.C.: Am încercat să aducem ceva nou prin acest proiect și ne-am propus să dezvoltăm abilități de care tânărul are nevoie în secolul XXI, ca de exemplu: lucrul în echipă și conexiunea cu ceilalți în cadrul activităților propuse, inteligența emoțională – valorizarea sentimentelor, a emoțiilor, a empatiei pentru diferite situații problemă care pot apărea pe parcursul desfășurării activităților, gândirea critică și rezolvarea de probleme – dezvoltarea spiritului responsabilității (fiecare membru din trupă trebuie să-și asume îndeplinirea sarcinilor individuale pentru ca o activitate să iasă bine, punerea în diverse situații reale de viață), creativitate – educație cultural-artistică prin realizarea semnelor de carte.
R.: Cine sunt partenerii tăi în cadrul derulării acestui proiect?
T.C.: În primul rând, inițiatorii acestui proiect sunt: RBL, Merito, Maramureș Bussines Club prin Ciprian Borșan, președinte, și eu, fiind profesor Merito, iar partenerii locali vor fi instituțiile care consideră că vor să se implice în educație și ne-am gândit la: Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureș, Casa Corpului Didactic Maramureș, şcolile participante în derularea proiectului, ONG-uri, asociații nonprofit. Detalii se găsesc şi pe pagina de Facebook a proiectului – „Visuri în troler”.