Majorare cu 107 milioane de lei a bugetului programelor naționale de sănătate curative din acest an

0
42

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a majorat cu 107 milioane lei bugetul total al programelor naționale de sănătate curative din acest an, până la 6,529 miliarde lei. Noua sumă apare publicată în Monitorul Oficial. Mai mult, valoarea creditelor de angajament a crescut la aproape 7,2 miliarde, de la aproape 6,5 miliarde de lei.
Creditele bugetare sunt cele alocate din bugetul pe anul în curs, în timp ce creditele de angajament urmează să fie plătite din bugetele pe anii viitori.
Cel mai mare buget este alocat programului național de oncologie. Este vorba despre 2,11 miliarde de lei, la fel ca în varianta aprobată luna trecută.
Urmează programul național pentru diabet zaharat, cu un buget de aproape 1,5 miliarde de lei, de la aproape 1,4 miliarde în noiembrie.
Pe a treia poziție ca valoare este programul național de supleere a funcției renale la pacienții cu insuficiență renală cronică, cu peste 1,1 miliarde de lei, față de 1,098 în bugetul anterior.
Alte sume mai mici revin programului de transplant – 51,7 milioane de lei, programul național de tratament pentru boli rare – 305,4 milioane de lei, programul național de tratament pentru boli neurologice 167,8 milioane de lei, programul național de tratament al hemofiliei și talasemiei – 175,3 milioane de lei, programul de boli cardiovasculare – 166,9 milioane lei, programul de ortopedie – 102,3 milioane lei, 24,9 milioane lei pentru programul de proteze auditive, programul de diagnostic și tratament cu ajutorul aparaturii de înaltă performanță – 18 milioane de lei.
Pentru anul 2019, contractele cost-volum au un buget de 798,1 milioane de lei, la fel ca în varianta din luna noiembrie. În ceea ce privește creditele de angajament, acestea au crescut de la 869,3 milioane de lei în varianta de luna trecută, la 1,097 miliarde de lei.
Autoritățile vor ca termenul de aplicare a programelor naționale de sănătate aprobate pentru acest an să fie prelungit de guvern până la 31 martie 2020, ca urmare a întârzierii bugetului pe anul viitor.
A crescut numărul de pacienți cu insuficiență renală cronică incluși în programul național de dializă
Numărul de pacienți cu insuficiență renală cronică incluși în programul național de dializă a crescut cu aproximativ 350, ajungând la 14.332. Numărul apare într-un ordin al președintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, publicat în Monitorul Oficial.
Astfel, numărul total de pacienți incluși în program este de 14.332. Dintre aceștia 13.118 sunt tratați prin hemodializă convențională, iar restul prin hemodiafiltrare intermitentă online (813), dializă peritoneală continuă (386) și dializă peritoneală automată (15).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.