Coronavirusul se apropie de Maramureș

1
452

• În ultimele 24 de ore, 50 de maramureșeni s-au întors din Italia •

Ieri, la Prefectura Maramureș a avut loc o conferință de presă pe tema coronavirusului. Au fost prezenți directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Maramureș, dr. Rareș Pop, Prefectul județului Maramureș, Nicolae Silviu Ungur, directorul Serviciului de Ambulanță Județean, Ligia Micle.
Prefectul a declarat: „Încă nu avem cazuri confirmate de coronavirus pe teritoriul județului, dar avem un număr foarte mare de cetățeni care lucrează în Italia.
Dr. Rareș Pop a oferit informații la zi despre această problemă. Astfel, cazul femeii din Stoiceni, venită din Palermo, nu se confirmă a fi bolnavă ori infectată. Femeia nu a solicitat nici Ambulanța, niciun alt medic, întrucât nu a prezentat nici un simptom. Un alt profesor care s-a întors din Italia ieri, s-a autoizolat la domiciliu. Fiica unei familii care lucrează la Ambulanța Maramureș a revenit în țară, din Italia, unde fusese la un curs. Toată familia s-a izolat la domiciliu”.
Dr. Rareș Pop: „Din punct de vedere al pregătirii, având în vedere evoluția într-o dinamică absolut fulminantă, este foarte greu de preconizat să fie o predictibilitate a numărului de cazuri posibile care, eu sper să nu se întâmple, dar din punct de vedere epidemiologic și al evoluției virusului, s-ar putea să avem în viitorul apropiat noi cazuri confirmate de coronavirus în România. Dar nu trebuie să se sperie sau să se panicheze lumea prea tare. Peste 97% din cazurile care au fost confirmate cu coronavirus, s-au vindecat. Patologia mai agresivă este la persoanele care au imunitatea compromisă, cu sindrom de imunodeficiență, cu alte patologii și comorbidități asociate, în special la populația cu vârstă peste 70 de ani”.
Legătura este ținută în permanență cu medicii din Satu Mare și cu Poliția de la punctul de frontieră care raportează din oră în oră câte persoane intră în țară, de unde vin, datele lor de contact. Dr. Rareș Pop: „Se face un control sanitar la trecerea frontierei spre România. Urmărim cetățenii și se ia legătura cu fiecare în parte. De ieri-seară și până azi-dimineață la ora 6,00, au intrat în țară 500 de cetățeni români, moldoveni și ucraineni. Aceștia din urmă tranzitează România. Este foarte important să declare adevărul de unde vin, pentru că există un risc de a declara că vin din alte țări, decât Italia. La Aeroportul Internațional Maramureș sunt aceleași măsuri ca în toate aeroporturile din țară”.

Șase structuri în zone de spital pentru posibilii viitori pacienți infectați cu coronavirus

Moisei, Sighetu Marmației, Vișeu, Baia Mare, Valea Chioarului, Borșa sunt cele șase structuri în zone de spital special amenajate în Maramureș pentru posibilii viitori pacienți infectați cu coronavirus – a declarat dr. Rareș Pop. Acesta a mai informat că se ține permanent legătura și cu unitățile școlare: „Am semnat o informare pentru toți directorii de școli prin care să fie informați părinții, cadrele didactice, elevii, cu recomandarea respectării normelor de igienă. Dezinfecția în școli se face în fiecare dimineață. De asemenea, s-au anulat protocoalele timp de 30 de zile cu școlile din Italia”.
Măştile din farmaciile din Baia Mare s-au epuizat.

1 COMENTARIU

  1. Daca pupaza de la salvare ne asigura ca are botnite destule,putem dormi linistiti.
    Aici ne-a adus putreziciunea politicii ca in vremuri de criza sa depindem de o incompetenta functional(asta este paralela nu numai cu sistemul sanitar dar si cu actul de conducere). Ne putem lasa pe mana fostei secretare care a distrus ambulanta MM ? Vai de noi!

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.