Nemulțumiri în sistemul sanitar și cel de asistență socială

0
43

Consiliul Național al Federației SANITAS, întrunit în ședință ordinară, a analizat situația acordării drepturilor salariale angajaților din sistemul sanitar și cel de asistență socială, precum și impactul pe care reglementările O.U.G. nr. 25/2020 îl va avea asupra sistemului sanitar public de stat.
Reprezentanții SANITAS din întreaga țară au semnalat grave deficiențe atât în ceea ce privește acordarea creșterilor salariale prevăzute începând cu ianuarie 2020, cât și în acordarea celorlalte componente salariale, ca urmare a finanțării deficitare a unităților medicale.
În acest context, Federația Sanitas atrage atenția guvernanților asupra necesității de a reglementa urgent finanțarea creșterilor salariale, aceasta făcându-se în mod tradițional prin transfer de la bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, cu mențiunea că toate sectoarele bugetare care au beneficiat de creșteri salariale începând cu ianuarie 2020 au asigurată și finanțarea acestora, în afară de sistemul de sănătate.
Anul acesta, cel puțin până în luna aprilie, spitalele funcționează lunar, cu a 12-a parte din bugetul pe anul 2019, neavând cum să suporte creșterile salariale prevăzute începând cu ianuarie 2020.
În ceea ce privește mult discutata O.U.G. nr. 25/2020 și prevederile acesteia, Consiliul Național al Federației SANITAS continuă să solicite Guvernului României retragerea ei.
Prevederile O.U.G. 25/2020 sunt în discordanță atât cu principiile sistemului de asigurări de sănătate din România, cât și cu structura și modul de finanțare al sistemului public de sănătate și creează un avantaj vădit sistemului privat cu consecințe grave asupra necesității dezvoltării și îmbună­tățirii sistemului public și în detrimentul accesului la servicii medicale de calitate pentru toți românii- se arată în comunicatul Biroului Operativ al Federației Sanitas.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.