Strategia PNL – un manager de succes pentru Baia Mare: Mircea Cirț

0
1469

Puterea principiilor „Dă-i unui om un pește și-l vei hrăni pentru o zi, învață-l să pescuiască, și-l vei hrăni pentru toată viața”, spune un dicton celebru despre învățare și eficiență în orice domeniu. În educație, acesta ar putea fi un principiu și un punct de start. Nu un ajutor cantitativ, financiar sau material este sursa eficienței, deși aceasta cred cei mai mulți dintre noi – nu. Nici faptul că un pui de vultur se naște cu aripi nu îl face automat să zboare, ci antrenarea severă pentru a învăța zborul îl ridică în văzduh, deasupra piscurilor.
Cheia unei afaceri prospere nu stă, așa cum se practică la noi, în a vărsa sume mari din bugetul statului în cine știe ce buzunare, pe cine știe ce căi, și prin ce interese. Nu aceasta produce eficiență, ci altceva, ca un secret, ceva ce nu stă în bani, ci în atitudinea, în competențele, în munca și în conduita persoanei implicate. Eficiența vine după ce „prinzi firul”, după ce capeți gustul de-a fi creativ, de-a face lucruri, după ce ai deprins plăcerea și farmecul unei munci prin care îți valorifici efortul, talentul și timpul. Atunci poți îm­bunătăți propria viață și viața celorlalți. Aceasta înseamnă să obții capacitatea de-a adăuga valoare nouă oricărui context în care te afli. În alți termeni: să-ți formezi abilitatea, flerul sau arta prin care știi cum poți înmulți talantul. Alegoria prosperării vizează mereu un dublu plan: pe cel al persoanei și pe cel economic.
Mircea Cirț, candidatul liberal la primăria Baia Mare a deprins de timpuriu filozofia eficienței pe care a verificat-o cu propria experiență. El n-a primit în dar pește, ci a învățat meșteșugul pescuitului. Nu a moștenit averi fabuloase, ci și-a început cariera simplu, la 23 de ani, din vânzarea unei combine agricole. A obținut ban cu ban și a investit fiecare cent în plus. Patronul ATP Exodus Motors a învățat muncind, a acumulat experiență și capital, și a crescut pas cu pas până la o cifră de afaceri, azi de 77 mil. de Euro, sumă mai mare decât bugetul municipiului Baia Mare, cu tot cu venituri. Azi ATP Exodus Motors dispune de peste 32 de filiale în: România, Serbia, Bulgaria, Ungaria și Austria, cu peste 500 de angajați. Acest fapt probează muncă de echipă, viziune strategică și un management eficient al resurselor. Primăria Baia Mare i-a recunoscut valoarea printr-un titlu de Cetățean de Onoare acordat de primarul Cătălin Cherecheș.
Formula „pas cu pas” după care s-a ghidat nu e un simplu slogan, cum cred unii, ci o filozofie a modelării personale, un ritm optim și sigur, necesar acumulării de competențe. În cazul Mircea Cirț, ea înseamnă: răbdare de-a se forma, acumulare permanentă de informații, de experiență și de capital, o continuă și necesară învățare din mers și, în consecință, creșterea personalității și a afacerii. Acestea conduc inevitabil la eficiență. Nu e vorba de niciun fel de șmecherie – și nici nu e necesară! – de niciun truc, sau de vreo manevră ilicită. E magia trudei oneste și inteligente. E vorba de multă muncă, de o conștiință ce nu s-a înfruptat din avutul statului, nu a câștigat nimic inonest, nu i-a înșelat pe alții, înșelându-se, de fapt, pe sine, ci și-a utilizat energia și abilitățile, timpul și mintea în mod fructuos.
Un lider autentic intră în viața publică, nu pentru a profita, ci pentru a oferi Doar înțelegerea eronată a conceptului de capitalism prin anii ’90 a deviat comportamentul politicienilor noștri. Înțelegând capitalizarea ca înfruptare liberă din avutul statului, mulți cârmuitori politici, în loc să-i ofere valori țării, au favorizat sărăcirea ei. Intrarea lui Mircea Cirț în viața politică nu este din dorința de-a parveni, cum vedem adesea în peisajul social – elanul unora de-a intra în politică fără niciun fel de competențe și realizări anterioare. Un manager vizionar, eficient, iese în viața publică doar după realizări notabile în plan personal, după ce a crescut, a capitalizat cunoaștere, experiență, competențe, venituri. Doar atunci are ce oferi comunității. În această situație se află azi patronul ATP Exodus Motors, Mircea Cirț, candidat PNL la Primăria Baia Mare. El vine să ofere orașului – ce? Experiență managerială, o viziune a prosperității, competențe ce duc la succes. Iar candidatura sa este una concurențială și cât se poate de promițătoare.

Prof. Dr. Terezia Filip

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.