Ai făcut un test COVID-19 și a ieșit pozitiv? Toți pașii pe care trebuie să îi urmezi dacă nu ești în stare gravă

0
472

Câteva zeci de mii de români sunt testați pentru coronavirus, în fiecare zi. Foarte mulți sunt confirmați pozitiv, însă nu toți știu care este calea de urmat de la aflarea rezultatului. Mulți români solicită testul COVID-19 pentru ca au nevoie de acesta la plecarea în vacanțe sau după ce au avut contact cu persoane infectate și vor să știe dacă s-au contaminat înainte de apariția simptomelor. Alții sunt testați de personalul medical de pe ambulanță, atunci când sună la urgențe și raportează simptome de coronavirus. Iar alții sunt testați în spitale.
Cu toții trebuie să aștepte aproximativ 24 de ore până la aflarea rezultatului. Sunt însă cazuri, cum sunt solicitările de buletine medicale în cazul plecării în străinătate, de exemplu, în care confirmarea vine și după 72 de ore.
Pașii pe care trebuie să-i urmezi după ce ai aflat că ești confirmat cu noul coronavirus:
1.Trebuie să anunți telefonic Direcția de Sănătate Publică și medicul de familie. Dacă ești testat la domiciliu, în urma unei anchete epidemiologice (ești un contact al unui caz pozitiv te anunță DSP-ul direct sau prin medicul de familie), răspunsul îl aștepți acasă, nu mergi la DSP după el. Ai putea fi pozitiv și asimptomatic și ai putea infecta alte persoane.
2. Mergi la spital. „Dacă ești asimptomatic și nu ai comorbidități, adică nu ai tensiune, nu ești obez, nu ai diabet și starea de sănătate este bună, împreună cu DSP, ești direcționat către o unitate medicală ca să ți se facă un set de analize, un bilanț al momentului – adică, se face o radiografie pulmonară, examen de sânge și un consult de boli infecțioase sau pneumologic, depinde unde ești direcționat”. Însă nu pleci singur, nici cu mijloacele de transport în comun, nici cu taxi. Chemi ambulanța. Evaluarea medicală durează aproximativ 24-48 de ore, timp în care medicii își vor da seama cât de gravă este starea de sănătate.
3. Poți pleca acasă. Ulterior, dacă ai condiții de autoizolare la domiciliu, semnezi că ești de acord și că vei respecta autoizolarea, poți merge acasă. „Sunt o serie de reguli pe biletele de externare, iar pacienții sunt îndrumați ca la momentul în care apare orice simptom care ar sugera agravarea afecțiunii sau în caz de stare generală alterată să anunțe medicul de familie. Pacientul pozitiv se întoarce acasă cu ambulanța și va sta în izolare 14 zile, timp în care starea sa de sănătate va fi monitorizată încontinuu de medicul de familie și DSP. Dacă starea se înrăutățește, bolnavul se întoarce la spital. Altfel, după cele două săptămâni se consideră că izolarea s-a terminat.
4. Cere concediu medical in izolare. Pe perioada izolării, persoanele beneficiază de concediu medical, prin decizia de confirmare a carantinei și izolării de la Direcția de Sănătate Publică. Medicul de familie acordă concediul medical în baza deciziilor DSP, trimise pe e-mail. Tot pe e-mail se primește și concediul medical, nefiind necesară deplasarea pacientului la cabinetul medical.
Pentru cei care doresc mai multe informații despre cum pot să acționeze în diverse situații provocate de coronavirus, românii pot apela linia TELVERDE (0800 800 358).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.