O nouă secție de biologie moleculară și analiză genetică la DSVSA Maramureș

0
30

În cadrul Laboratorului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor din Baia Mare, a fost inaugurată recent noua secție de biologie moleculară și analiză genetică.
Costul investiției s-a ridicat la peste 1.200.000 lei și a fost suportat integral din bugetul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor DSVSA Maramureș, director dr. Crișan Dănuț. Suma a fost necesară pentru achiziționarea de aparatură și tehnică de ultimă generație care, pe lîngă investigațiile în domeniul sănătății animalelor și al siguranței alimentare, va fi utilizată și pentru identificarea genomului viral SARS-Cov-2. Prin această investiție, se va asigura creșterea capacității de testare a populației din județ, iar DSVSA Maramureș va deveni secție suport pentru testarea și diagnosticarea cazurilor de COVID-19. Direcția județeană veterinară Maramureş dispunea pînă acum de o secție de biologie moleculară și analiză genetică al cărui nivel de securitate permitatea utilizarea tehnicii Real Time – PCR pentru investigarea prezenței genomului viral al pestei porcine africane, nu însă și al virusului SARS-Cov-2.
• Însă în Maramureș mai există cîteva aparate PCR funcționale (Baia Mare, Sighet, Vișeu), așa că cel de la DSVSA este păstrat ca rezervă și, cel puțin deocamdată, are utilitate doar pentru scopuri veterinare: depistarea pestei porcine africane.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.