Anuala Artelor 2020

0
67

Parafrazându-l pe Andrei Malraux – «Secolul XXI va fi un secol al artei sau nu va fi deloc». Anuala Artelor 2020 este o amplă manifestare artistică de referinţă în viaţa burgului nostru. La fel ca şi în anii trecuţi, avem o prezenţă mare de artişti pe simezele galeriilor de artă din incinta Coloniei de pictură, artişti binecunoscuţi publicului iubitor de artă.

În actuala anuală, ex­pun 66 de artişti, lucrările lor sunt o selecţie riguros aleasă de un juriu exigent şi competent. Lucrările din expoziţie ar putea ocupa un loc de cinste în orice galerie de artă, chiar şi peste hotare. Făcând elogiul celor care expun, avem o pleiadă de artişti care sunt prezenţi şi în această expoziţie cu lucrări valoroase, create în perioada 2019-2020, care au întrunit sufragiile juriului.
În această ordine de idei, i-aş aminti pe:
Laura Teodora Ghinea, cu o deosebit de frumoasă realizare plastică („La vie”), tehnică mixtă/ pânză. Deşi executată pe o suprafaţă mare (200×250 cm), lucrarea este excelent pusă în pagină, o imagine vie, citită într-o anumită cheie.
Dorel Topan expune un portret („Metalistul”) în tehnica acril, foiţă de aur/ pânză. Expresivitatea acestui portret mi se pare de bun augur. Portretul are o anumită candoare, precum şi o interiorizare afectivă.
Adrian Vasile Chira realizează şi de data aceasta o lucrare („Mnemonice”) în tehnicile care l-au consacrat pe artist: fotografie, procesare computerizată a ima­ginii. Artistul Adrian Chira face ca această lucrare (folosind un termen muzical) să fie bine orchestrată, o compoziţie echilibrată, cu o mare expresivitate lirică.
Ioan Angel Negrean, ca şi în alte expoziţii la care a participat, aduce şi de data aceasta o lucrare de mari dimensiuni, care tratează un subiect actual. Lucrarea are forţă expresivă, o compoziţie echilibrată („Lepădarea de Covid”) tehnica ulei / pânză.
Kovacs Bertalan, artist prolific, cu frumoase şi interesante realizări plastice. Cele două lucrări expuse pe simeze („Panoramă” şi „Caii”) sunt expresia unui talent viguros, dedicat unui subiect îndrăgit de artist, şi anume calul, văzut în diverse ipostaze; atât în grup cât şi singur. Lucrările artistului sunt echilibrate şi au o tentă lirică, care face ca întreaga compoziţie să vibreze, dând întregului ansamblu un suflu novator.
Vasile Jurje, un artist volens-nolens, mereu îndrăgostit de culoare, creând o armonie benefică în întregul ansamblu al lucrărilor sale, care par aproape ireale, dar de o mare forţă expresivă. Mă refer desigur la lucrările prezente în spaţiul expoziţional („Om în istorie” şi „Palimsest”).
Florin Crăciun. Un tânăr şi viguros artist, care exploatează cu bune rezultate o temă (Hand­made 10). Compoziţii variate pe aceeaşi temă.
Valentin Itu. Îl regăsesc de fiecare dată, la fiecare participare expoziţională, cu lucrări deosebit de expresive, foarte original. Artistul prezintă compoziţii echilibrate cromatic, pline de vigoare, care dau întregului o notă inefabilă de linişte şi beatitudine.
Vasile Naşcu. Prezent în expoziţie cu lucrarea „Doamna Neagră din Sonete” (Shakespeare), tehnică mixtă, în manieră opart.
Ioan Pop Prilog. „Reflexie în perspectiva inversă”. O lucrare expresivă cu o bogată gamă coloristică, lucrarea creează o atmosferă sumbră, plecând de la o anumită stare pozitiv/negativă, lucrarea se desfăşoară pe o mare suprafaţă, lucrare pe care o stăpâneşte curajos da capo al fine. O reuşită deplină a artistului.
Aurel Cucu. Patru lucrări într-o nouă manieră plastică: Idee, Culoare, Formă 1,2,3,4. Artistul continuă în aceeaşi manieră mai vechile preocupări cu forme geometrice cu un colorit viu şi armonios, un constructivist avant la letre. Formele pe care le imaginează Aurel Cucu au o mare relevanţă în plan conceptual.

Sculpturi în diverse tehnici

În ceea ce priveşte sculptura din actualul salon, am remarcat un număr important de artişti care prezintă lucrări în diverse tehnici.
Traian Moldovan. Un artist viguros/ virtuos. Foarte atent la realizarea fiecărei lucrări căreia îi dă viaţă. Artistul este un bun cunoscător al materialelor de care se foloseşte în realizarea creaţiilor sale. Ca de exemplu în lucrarea „Alternanţe”. O lucrare bine echilibrată, viguroasă, în acelaşi timp foarte expresivă, continuând mai vechile teme ale artistului Traian Moldovan.
Ioan Marchiş, prin lucrările sale prezente în expoziţii, artistul se remarcă ca un foarte bun portretist. Cele două lucrări (Portret «Alex», modelaj/ bronz şi Portret «Ovidiu», modelaj/ bronz) sunt lucrări remarcabile, expresive, bine interiorizate. Artistul este preocupat de aceste lucrări în majoritatea abordărilor sale privind portretistica prezentă în numeroase expoziţii la care a participat.
Iudita Crăciun. Prezentă în expoziţie cu două lucrări („Compoziţie spaţială I”, gresie cu oxizi şi „Compoziţie Spaţială II”). Lucrările artistei vorbesc de la sine, sunt foarte expresive, atât prin formă, cât şi prin abordarea acestui subiect, al spaţiului extraterestru. Expoziţia «Anuala Artelor» 2020 este o reuşită a membrilor UAP filiala Baia Mare, care prezintă pe simeze peste 100 de lucrări de pictură, sculptură, artă decorativă.
Vasile NAŞCU

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.