Un nou website pentru Bisericile de lemn din Țara Maramureșului

0
87

Bisericile vechi de lemn ale Maramureșului istoric au un website nou, numai al lor: www.maramures.culturamm.ro, realizat în cadrul proiectului „Biserici de lemn din Țara Maramureșului. Tururi virtuale”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul a demarat în 1 iulie 2020 și a fost implementat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș (CJCPT), alături de opt parteneri.
Turul virtual-șansa unei plimbări online, un instrument educațional și de studiu
32 de biserici de lemn cu statut de monument istoric din Țara Maramureșului au fost „personajele” principale ale acestui proiect, fiind vizitate, cercetate, fotografiate, (unele) filmate, pentru fiecare dintre aceste monumente realizându-se tururi virtuale cu 4-7 „puncte de staţie”, concretizate în 162 de panorame imersive.
Acum, la final de proiect, materialele adunate pot fi văzute prin intermediul portalului www.culturamm.ro, în secțiunea dedicată Țării Maramureșului. Această secțiune îmbogățește colecțiile de biserici care au fost protagonistele unor proiecte similare derulate în anii precedenți, tot din inițiativa CJCPCT „Liviu Borlan” Maramureș și co-finanțate, și ele, de Administrația Fondului Cultural Național: Biserici de lemn din Țara Lăpușului. Tururi Virtuale (2018) și Biserici din Țara Chioarului. Tururi Virtuale (2019), a punctat Rada Pavel, coordonator proiect în cadrul CJCPT „Liviu Borlan” Maramureș.
Potrivit Radei Pavel, turul virtual este un instrument care îți permite să te plimbi online, interactiv, printr-un spațiu (în cazul de față, o biserică maramureșeană), alegându-ți unghiul și direcția de vizionare și având la îndemână doar un calculator/telefon și conexiune la internet, fără să instalezi aplicații sau programe suplimentare. De asemenea, poate fi un instrument educațional și de studiu.
„Pentru a face vizibil proiectul, ne vom folosi și de mijloace mai tradiționale de promovare, mici tipărituri pe care am început deja să le distribuim centrelor de informare turistică și parohiilor din județ și care sperăm să ajungă la vizitatori odată ce vremurile vor fi din nou generoase cu turismul. Însă și tipăriturile, așa tradiționale cum sunt, au pe ele inserat un cod QR care scanat, duce tot la website-ul www.maramures.culturamm.ro.” (Rada Pavel – coordonator proiect)

Proiecte de viitor

Oficialii centrului își doresc să continue aceste periplu al promovării bisericilor din Maramureș cu Zona Codrului.
„Am vrea să continuăm acest periplu al promovării bisericilor din patrimoniul cultural al Maramureșului cu Zona Codrului, este singura zonă etnografică a județului ale cărei biserici nu au fost încă incluse în suita noastră de proiecte co-finanțate de Administrația Fondului Cultural Național. De asemenea, am dori să ne sprijinim, în viitor, o cercetare mai aprofundată a acestor obiective și să ne implicăm inclusiv în proiecte care urmăresc datarea dendrocronologică a bisericilor care nu beneficiază încă de o datare certă”, a afirmat Ștefan Mariș – manager CJCPCT „Liviu Borlan” Maramureș.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.