Teste gratuite pentru suspecții de alergii și tratamente de șoc pentru copiii cu alergii severe

0
25

Pe viitor, persoanele ce suspectează că au alergii și cele confirmate cu acest tip de afecțiuni vor avea o serie de beneficii, inclusiv posibilitatea de a face analize și teste în mod gratuit, potrivit unei legi oficializate vineri, dar care se va aplica abia din 7 februarie.
Decontarea analizelor se va face, potrivit Legii nr. 4/2021, prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate, la recomandarea medicului alergolog și cu respectarea normelor metodologice de aplicare a acestei măsuri, ce vor fi emise la cel mult șase luni de la intrarea în vigoare a actului normativ (care va avea loc în 7 februarie). Măsurile se vor aplica pentru următoarele boli și afecțiuni alergice: astm bronșic; rinită alergică; alergie alimentară; rinoconjunctivita alergică; dermatită alergică; anafilaxie. Pe de altă parte, măsurile nu se vor aplica persoanelor diagnosticate sau suspectate ca având intoleranțe alimentare sau boală celiacă (intoleranța permanentă la gluten).
Actul normativ mai stabilește că minorii care prezintă risc de șoc anafilactic vor primi, anual și în mod gratuit, o doză de adrenalină pentru autoinjectare. Dozele vor fi eliberate, în baza unui document medical de la medicul alergolog, la începutul fiecărui an.
De asemenea, Legea nr. 4/2021 stabilește că măsurile conținute sunt destinate persoanelor ce suferă de alergii, pentru sprijinirea acestora și integrarea lor în societate, fără discriminare, în raport cu: creșele, grădinițele sau școlile de stat ori particulare (care asigură sau nu servicii de masă); universitățile de stat sau particulare, care asigură servicii de masă în cantine studențești; spitalele de stat sau private; cabinetele medicale, inclusiv cele stomatologice, de stat sau private; pensiunile sau hotelurile (de stat ori private) care organizează tabere pentru copii.
Aceste instituții vor fi obligate să dețină în permanență doze de adrenalină pentru autoinjectare, în caz contrar, ele urmând să fie sancționate cu amenzi cuprinse între 5.000 lei și 20.000 lei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.