Memoria Ethnologica după 20 de ani

0
25

Nu doar anul s-a înnoit, ci şi colecţia „Memoria Ethnologica”, revista de patrimoniu ethnologic şi memorie culturală, pe care Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş o publică încă din 2001. Numărul 76-77 al revistei e proaspăt scos din cuptorul tipografiei şi are în el de toate, aşa cum îi şade bine unei reviste ajunse la maturitate: studii şi articole, colecţii de folclor şi recenzii de carte, scrise în limbile română, engleză şi germană.

Între mituri, superstiţii şi arhitectură sacrală

După un periplu de aproape 150 de pagini prin subiecte diverse, care au debutat cu un articol dedicat miturilor esenţiale, ne întoarcem, ciclic, la mituri ca limbaj fundamental al lumii moderne şi ca temelie pentru solidaritatea comunităţilor umane (au­tor, prof.dr. Ştefan Mariş). Colecţiile de folclor ale revistei ne introduc, ca de fiecare dată, în lumea tradiţiilor, a credinţelor şi a ocupaţiilor maramureşene de odinioară, culese de la localnici cu darul povestirii şi cu memorie ageră: nunta de pe vremuri, claca, obiceiurile de la stână, obiceiurile la sărbătorile de iarnă, prelucratul cânepei, făcutul fânului, luatul laptelui şi fata pădurii sunt câteva dintre temele care populează această lume în numărul actual al revistei.

Memoria Ethnologica şi conservarea tradiţiei prin modernitate

Anul acesta, revista Memoria Ethnologica împlineşte 20 de ani. Sunt, deci, 20 de ani de când această publicaţie a urmărit să fie o dovadă a ceea ce memoria culturală a Maramureşului păstrează din vechime şi în acelaşi timp, o imagine a memoriei culturale prezente. „Memoria Ethnologica este un excelent mod de conservare a tradiţiei prin modernitate – modernitatea cercetărilor, care face din această publicaţie un reper naţional şi internaţional”, ne spune conf. univ. dr. habil. Carmen Dărăbuş, unul dintre redactorii publicaţiei. O altă ambiţie a revistei a fost aspectul ei multidisciplinar, în paginile „Memoriei” găsindu-şi locul studii scrise de specialişti în diferite domenii ştiinţifice. Este un aspect pe care îl recunoaşte şi îl apreciază şi Livia Ardelean, doctor în istorie, consilier superior la Direcţia Judeţeană Cluj a Arhivelor Naţionale şi colaboratoare a revistei.
„Memoria Ethnologica este o revistă ştiinţifică recunoscută internaţional, fiind accesată de cititori din zeci de biblioteci universitare ale lumii, din China până în Statele Unite şi din Australia până în Canada”, completează informaţiile prof.dr. Ştefan Mariş, redactor-şef al revistei. Dacă doriţi o doză de vaccin anti-globalizare, vă poftim să achiziţionaţi revista, în format tipărit, de la sediul CJCPCT „Liviu Borlan” Maramureş (Baia Mare, str. Culturii 7A, tel 0262 211 560, email cjcpctmm@gmail. com) sau să cercetaţi online întreaga arhivă, cu toate cele 77 de numere adunate până acum, pe website-ul: www.memoria-ethnologica.ro.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.