Înființarea Centrului Respiro pentru găzduirea persoanelor cu dizabilități

0
39

• 17.666 persoane adulte cu grad de handicap în Maramureș

Unul dintre proiectele aprobate cu unanimitate de voturi în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Județean Maramureș este cel propus de vicepreședintele Radu Trufan, la inițiativa grupului politic USR-PLUS, privind ”Înființarea de servicii sociale de tip Centre Respiro pentru prevenirea instituționalizării persoanelor cu dizabilități din comunitate”.
În prezent, la nivelul județului Maramureș sunt 17.666 de persoane adulte încadrate într-un grad de handicap, din care 5.928 persoane adulte încadrate în grad de handicap grav cu asistent personal, iar dintre acestea 2.768 de adulţi cu dizabilități beneficiază de serviciile unui asistent personal. Aceste persoane au nevoie de sprijin permanent. ”Suntem unul dintre cele 5 județe care aplică pentru acest program. Sunt șanse mari de a câștiga acest proiect. Beneficiarii pot fi găzduiți timp de 25 de zile în acest centru pilot, perioadă în care asistenții personali au siguranța că persoanele cu dizabilități vor fi bine îngrijite. Clădirea pe care urmează să o punem la dispoziția DGASPC-ului Maramureș este în cartierul Ferneziu din municipiul Baia Mare, dar se află într-o stare avansată de degradare, așa că va fi reabilitată și utilizată pentru a oferi aceste servicii sociale atât de necesare”, a precizat Radu Trufan, vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș.
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș va participa azi, 18 ianuarie, la selecția publică de proiecte în cadrul Programelor de Interes Național în domeniul protecției și promovării drepturilor persoanelor cu dizabilități.
Centrul Respiro va fi un proiect pilot care va avea o capacitate de mi­nim 4 locuri. Camerele vor fi dotate cu câte un pat. Valoarea totală a proiectului este de 1.483.023,67 lei, din care 552.000 fonduri nerambursabile, co-finanțarea Consiliului Județean Maramureș fiind de 931.023,67 lei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.