O lacrimă de suferință, durere și nădejde

0
66

La Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului a apărut volumul intitulat „Comunicare, Comuniune, Liturghie și Filantropie în vreme de pandemie”, ce cuprinde toate mesajele transmise în pandemie, mesaje, cuvântări și activități filantropice, adevărul dureros trăit în pandemie, dar și lucrarea jertfelnică, responsabilă, milostivă și plină de compasiune în lumina Evangheliei iubirii lui Hristos, pentru noi toți, în vremuri grele de durere, necaz, singurătate, lipsă și suferință, ca nimeni să nu se simtă singur și părăsit, ci iubit, protejat de Dumnezeu și salvat de Hristos și de Biserica Sa.
Toate acestea au fost rostite de Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, volumul fiind coordonat de Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului și redactat, în colaborare, de către Sectorul Cultural și Comunicații Media, Sectorul Social-Filantropic și Misionar și Redacția „Graiul Bisericii Noastre”, ale Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.
Lucrarea cuprinde 292 de pagini și este structurată pe mai multe capitole („Comunicare”, p. 19-74; „Comuniune, Liturghie”, p. 249; „Filantropie”, p. 249-265 și „Mesaje la sfârșit de an”, p. 272-285), ce cuprind, în structura lor, toate cuvântările rostite de Preasfințitul Părinte Episcop Iustin la Sfintele Liturghii, în timpul stării de urgență, fiecare conținând o trimitere mai redusă sau mai extinsă la situația grea în care se află România și lumea întreagă, din îngăduința lui Dumnezeu, și, nu în ultimul rând, slujirea samariteană prin acte de filantropie creștină a ierarhilor, preoților, monahilor și credincioșilor în timp ce poporul era în mare îngrijorare, întristare, izolare și strâmtorare.
Această lucrare aleasă a fost alcătuită spre a nu uita niciodată̆ această experiență unică, dar și extrem de traumatizantă a anului 2020, afectat de pandemia planetară, inclusiv Biserica și credința oamenilor, libertatea și demnitatea lor umană fiind parțial îngrădite.
„Recomandam cu dragoste părintească și purtare de grijă acest buchet care adună la un loc suferință, teamă, frustrare, revoltă, durere și trăiri unice ale clerului și poporului lui Dumnezeu, dar și multă implicare, compasiune, credință în Dumnezeu, iubire fraternă, purtare de grijă și solidaritate umană în vremuri de cumpănă grea prin care trece și poate va mai trece umanitatea, când va rătăci și se va abate de la calea cea dreaptă și de la Legea și Poruncile lui Dumnezeu. Amin” (p. 14).
Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, responsabil Comunicații Media-online

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.