Colecția primăvară-vară „Couleurs roumaines” la Paris • Modă inspirată și de la meșterii maramureșeni

0
241

Celebra casă de parfumuri și modă Fragonard a prezentat în această săptămână la Paris, în avanpremieră, colecția de primăvară-vară „Couleurs roumaines”, inspirată din arta populară românească.
„Prestigioasa Maison ne lasă să descoperim know-how-ul popular românesc și imaginația într-o colecție colorată, sclipitoare, radiantă de bucurie, stimulând atât energia, cât și starea de bine”, scrie Institutul Cultural Român. La eveniment a fost prezent și Luca Niculescu, ambasadorul României în Franța
Când intri în magazinul de lângă Madeleine, te copleșesc culorile din universul artizanal românesc. Covoare, perne, haine, obiecte artizanale – totul e făcut ca să scoată în evidenta tradițiile românești și pe artiștii români. La loc de cinste sunt delicatele obiecte în ceramică alb-albastră de Saschiz, iar numele meșteșugarilor, poveștile lor și harta României sunt trecute cu multă atenție. Astfel, în magazinele Fragonard se regăsesc rochii și bluze inspirate românești, foutas, tote, eșarfe, perne, linguri de lemn fabricate în Sighișoara, covoare ro­mâ­nești antice chinuite de ochiul expert al Mariei Zapca pentru Fragonard, obiect ceramic – o întreagă serie de obiecte declindate în culorile verii.

Proiectul a fost posibil și datorită Andreei Diana Tănăsescu de la „La blouse roumaine” care a făcut legătura cu comunitățile de artizani și meșteșugari. „ Pe 19 ianuarie am finalizat primul tur de cercetare alături de echipa Fragonard în Cluj, Oradea, Țara Oașului, Țara Maramureșului, Bistrița-Năsăud, Sighișoara, Saschiz și Mălâncrav. Urmează alte regiuni din sudul și estul României, care vor completa pe parcursul anului 2020 imaginea vibrantă a unei culturi pe care mulți s-au ferit să o recunoască și să o respecte atunci când s-au inspirat din bogăția ei”, anunța încă de anul trecut Andreea Diana Tănăsescu.

Energia creației Mariei Zapca în magazinul din Paris

Un moment emoționant a fost cel în care a fost evocată personalitatea meșterului popular maramureșean, Maria Zapca, trecută în veșnicie. „Dragă Mărie, printre ultimele mesaje pe care mi le-ai trimis, a fost unul care m-a emoționat profund. În tot necazul tău, mi-ai scris că ești tare bucuroasă de colaborarea noastră, că ne «mulțămești», că înțelegi importanța momentului și își vei face treaba cu maximă seriozitate. Că nu ne vei face de rușine… Azi a venit și ziua, în care tu, Mărie, ai umplut de bucurie ochii și inimile oamenilor care au pășit în magazinul Fragonard din centrul Parisului, regăsind sau descoperind pentru prima oară vibrația și energia „Culorilor Românești” pe care tu și femeile din Săpânța le-ați țesut cu sufletul și mâinile voastre de aur. Să știi că ai fost cu noi în fiecare clipă, că am ținut pe birou toată ziua o lumânare pentru tine aprinsă, că am vorbit cu tine și ți-am povestit cât de onorată ai fost și cât de multe vom face și de acum împreună. Căci moștenirea ta rămâne vie și eternă, la fel ca Maramureșul tău drag, a cărui frumusețe ai împărtășit-o azi cu lumea întreagă. Să fii liniștită, căci nu ne-ai făcut de rușine. Recunoștință veșnică! România îți mulțumește”, a scris Andreea Diana Tănăsescu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.