În aceste zile, se reface proiectul planului de şcolarizare pentru anul 2021-2022

0
71

• conform noului ordin al ministrului Educaţiei

Ministrul Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu, a decis că numărul de elevi în clasele de început de ciclu, în învăţământul liceal cu frecvenţă – zi, se reduce. În această situaţie, Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş desfăşoară toate activităţile de analiză a implicaţiilor pe care le aduce operaţionalizarea noului ordin de ministru. Conform vechii dispoziţii, aproximativ 50 de clase de a IX-a nu puteau fi organizate din pricina numărului scăzut de elevi de clasa a VIII-a, acesta fiind cu 1.391 mai mic faţă de anul trecut.

• filiera tehnologică şi învăţământ pro­fesional – 24 de elevi; filiera teoretică – 26 de elevi; filiera voca­ţională – 24 de elevi

Reporter: Concret, ce ajustări se vor putea face în acest sens, în reţeaua unităţilor de învăţământ din Maramureş, în proiectul planului de şcolarizare pentru anul şcolar viitor?
Prof. dr. Anca COSTIN-HENDEA, inspector şcolar general: Am primit Ordinul pentru modificarea Metodologiei privin fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru învăţământul pre­universitar de stat… pentru anul şcolar 2021-2022, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 5599/2020. Conform acestui ordin, la clasa a IX-a, învăţământ liceal, filiera tehnologică şi învăţământ profesional, inclusiv dual, clasele se vor constitui din 24 de elevi; la înv. liceal, filiera teoretică – 26 de elevi; la învăţământ liceal, filiera vocaţională – 24 de elevi; la seral, frecvenţă redusă şi învâţământ postliceal – 28 de elevi. Ştim cu certitudine că populaţia şcolară a judeţului Maramureş se reduce constant, an de an, din cauza declinului demografic. Acestui motiv i se adaugă, în acest an, situaţia creată prin introducerea clasei pregătitoare, din 2012. Ca urmare, numărul elevilor de clasa a VIII-a, care se vor înscrie anul şcolar viitor în clasa a IX-a, este mai mic cu 1.391, faţă de anul trecut. În această situaţie, conform vechiului ordin, nu se puteau organiza aproximativ 50 de clase. Acum, desfăşurăm toate activităţile de analiză a implicaţiilor pe care le aduce operaţionalizarea noului OME.

• urmează analizarea, în Consiliul de Administraţie, a modului de aplicare a prezentului ordin

Prof. dr. A.C.H.: În vederea proiectării planului de şcolarizare pentru anul şcolar 2021-2022, Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş trebuie să ţină cont de: legislaţia în vigoare; indicatorii atinşi în perioada 2019-2020, prin Planul Regional de Acţiune pentru Învăţământ (PRAI) privind ponderea de 42% a filierei teoretice, de 10% pentru cea vocaţională, 48% pentru învăţământul profesional şi tehnic, din care 24% pentru învăţământul profesional; obiectivul strategic 2 din Strategia Naţională de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii, pentru perioada 2015-2020, „Creşterea participării şi facilitarea accesului la programele de formare profesională, având ca ţinte strategice: a) creşterea ponderii elevilor cuprinşi în învăţământul liceal tehnologic şi în învăţământul profesional la 60% în 2020, faţă de 49,8% în 2014”; Strategia „România educată”, care se fundamentează pe analiza atingerii indicatorilor stabiliţi în programul strategic pentru perioada 2015-2020, stabilind mecanisme active şi funcţionale pentru înţelegerea anticipativă a nevoii de forţă de muncă, în termeni de structură, competenţe şi abilităţi cerute de dinamica tehnologică şi socială şi, implicit, a nevoii de formare iniţială şi formare continuă.
R.: Ce etape mai urmează până la definitivarea planului de şcolarizare şi, implicit, fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru anul şcolar viitor?
Prof. dr. A.C.H.: Urmează să analizăm în Consiliul de Administraţie modul de aplicare a prezentului OME. La discuţii vom invita reprezentanţii celor două sindicate din învăţământ, precum şi reprezentantul părinţilor, care au fost şi până acum partenerii noştri de dialog social. De asemenea, intenţionăm să invităm şi reprezentanţii elevilor. Sperăm că vom avea colaborarea corectă a colegilor noştri din întregul judeţ şi vom depăşi împreună această etapă dificilă pentru toţi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.