Să ne fie de bine! Insulă de gunoaie pe lacul Firiza!

1
228

La finele săptămânii trecute, râul Lăpuș ieșea din matcă și inunda terenuri agricole. Sătenii din Coaș și cei din Cătălina ne-au spus că, deși în fiecare an râul aduce gunoaie, PET-uri, de această dată ei bănuiesc o deversare intenționată undeva.
„Așa multe n-au venit niciodată, vineri seara au fost unul lângă altul. O aruncat de la ceva depozit, altfel niciodată n-o mai venit așa…”, spune un gospodar din Cătălina.
Dezghețul și ploile ne-au mai adus și alte surprize. Zilele acestea, cine merge în zona Firiza, are de văzut o imagine dezolantă. La mijlocul lacului, ironic, fix în zona unde în anii 80-90 era pontonul la care se mergea pentru măsurători a calității apei, se găsește acum o insulă de gunoaie de dimensiunea unei fundații de bloc, prinsă între ghețuri. Lacul aparține Apelor Române, dar vă reamintim că este sursa de apă aparent potabilă a orașului Baia Mare și a încă o mulțime de comune din jur. Nu e prima oară când Firiza își ridică poalele. În fiecare primăvară, odată cu curățenia din curți, apar munți de gunoaie la capăt de lac. De asemenea, în mijlocul verii, pe apă apare o algă gălbuie urâtă, cu aspect de peliculă de motorină, care lasă impresia unui lac murdar.

1 COMENTARIU

  1. Vina este nu numai a firizenilor ci si a turistilor de peste an ce lasă mizerii peste tot, a amatorilor de „drumeții” cu ATV-uri,motociclete, masini de teren,etc. care se „destrăbălează” pe drumurile din zonă și nu în ultimul rând a tăietorilor(mulți ilegali) de lemne.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.