Abuzuri funciare de stat

0
25

Situația pajiștilor (pășuni+fînețe) a intrat în atenția Comisiei Europene (CE), care recomandă României să combată „conversia pășunilor în terenuri agricole”, ceea ce constituie „presiuni și amenințări la adresa habitatelor autohtone”. Textul emis de CE pe 18 decembrie 2020 arată ce măsuri trebuie să ia autoritățile române la viitorul Plan Național Strategic PNS.
Din terenul agricol național, 32% sînt pajiști permanente, din care o cincime sînt în declin sau au dispărut prin schimbarea destinației din pășune sau fîneață în teren pentru construcții, prin extinderea intravilanului și a zonelor industriale și comerciale, prin depozitarea deșeurilor menajere pe pășuni (cum e la Sîrbi). Punerea în aplicare a directivelor privind natura rămîne o provocare pentru țara noastră, de vreme ce aproape 10.000 de hectare de pajiști din Maramureș, după un calcul aproximativ făcut de noi, au dispărut prin hotărîri ilegale, luate de consiliile locale și neatacate de prefect în contenciosul administrativ.
Tratatul de aderare a României la UE, din 2007, prevede că suprafețele de pășuni și fînețe nu vor scădea, ci vor fi menținute! Acum UE vede dezastrul ecologic ce se întîmplă la noi și reacționează, dar e prea tîrziu, pajiștile sînt deja distruse și solul fertil a fost aruncat cine știe pe unde!… De vină sînt primarii și consilierii locali, dar și autoritățile județene și centrale, care au permis aceste abuzuri funciare.
• PNS trebuie elaborat și adoptat pînă la finele anului 2022, pentru a intra în vigoare din 2023. Să vedem pe unde scoate cămașa ministrul agriculturii!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.