Aeroportul Internațional Maramureș • Exproprierea proprietarilor pentru construirea noului terminal

0
178

Aeroportul Internațional Maramureș a început procedura de expropriere, publicând lista imobilelor care fac obiectul exproprierii, pentru realizarea noului terminal. Valoarea despăgubirilor depășește 2,3 milioane de lei. Banii au fost puși la dispoziția proprietarilor și vor intra în posesia lor imediat după ce depun actele justificative că dețin acele terenuri.
Viitorul terminal va fi finanțat din fonduri europene nerambursabile, pe Programul Operațional Infrastructură Mare. Din suma totală, 85% va fi suportată din bugetul UE, iar diferența de către autoritățile române: „Este obligatorie exproprierea unei suprafețe de teren de 77.000 de metri pătrați pentru realizarea noului terminal din fonduri europene nerambursabile. Aceasta se găsește amplasată în partea estică a actualului terminal. Sumele de bani, reprezentând cuan­tumul despăgubirilor proprietarilor imobilelor ce urmează a fi expropriați, au fost consemnate de Consiliul Județean la o bancă comercială. Aeroportul, în calitate de reprezentant al CJ, a făcut notificările impuse de către Legea exproprierii pentru cauză de utilitate publică acestor proprietari de terenuri. Le-am solicitat prin această notificare ca în termen de 20 de zile să vină la aeroport să depună actele de proprietate, prin care să justifice dreptul lor asupra terenurilor care urmează a fi expropriate. Lista cu proprietarii acestor terenuri a fost afișată la CJ, la Consiliul Local al Orașului Tăuții – Măgherăuș, precum și pe site-ul aeroportului. Dar oricum proprietarii acestor terenuri au fost deja notificați. De asemenea le-am solicitat ca până la data de 31 martie 2021 să elibereze aceste terenuri. Suma aferentă despăgubirilor este în cuan­tum de 2.322.000 lei. O mare parte din acest teren este proprietatea Orașului Tăuții – Măgherăuș, ceilalți doi proprietari fiind societăți comerciale. Prețul terenurilor a fost stabilit printr-o evaluare corectă. Banii sunt consemnați la dispoziția proprietarilor de terenuri, iar ulterior emiterii deciziei de expropriere și prezentării actelor de proprietate vor putea intra în posesia acestor sume de bani”, a explicat Dorin Buda, directorul aeroportului.
Legea de expropriere pentru cauze de utilitate publică este foarte explicită, nu lasă loc de interpretări, proprietarii de terenuri nu pot împiedica preluarea terenurilor pentru realizarea acestui nou terminal, ci doar pot contesta în instanță cuantumul despăgubirilor. Terminalul construit va fi unul modern, cu echipamente de ultimă generație, pe două nivele, având o suprafață totală construită de peste 13.000 de metri pătrați. Valoarea totală a investiției trece de 300 milioane lei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.