🕮 Lecții de învățat 🕮 Medicul, știința și empatia

1
511

Despre medicul adevărat am scris de fiecare dată cu admirație și apreciere. Pentru ceea ce fac și pentru arta de a vindeca și ameliora suferința. Și am cunoscut multe asemenea personalități medicale. Care respectă jurământul dat și privesc cu empatie pacientul care ajunge la ei. Despre medici, mai ales în perioade de criză, așa cum este și perioada în care ne aflăm, s-a scris de la superlativ, la negativ; de la comparația cu îngeri, la cea cu chipuri goale, pe lângă care trece suferința bolnavului.
Rândurile de față sunt pentru doi medici de la Spitalul Județean de Urgență Drobeta-Turnu Severin. Cu care nu m-am întâlnit niciodată, dar am comunicat ajutați de știința medicală și de OMENIA omului îmbrăcat în halat alb. Am vorbit despre omul aflat în suferință doar la telefon. Unde nu vezi chipul celui aflat la celălalt capăt, dar simți bunătatea din inflexiunile vocii. Sunt doi medici chirurgi, pentru care, prin ceea ce au fă­cut, în perioade diferite, am o recunoștință profundă. Cu chirurgul Constantin Darius UNGUREANU am făcut cunoștință când sora mea era la un pas de moarte. A operat-o, o operație grea, care lasă sechele în urma ei. Tot la domnia sa am apelat când sora mea a ajuns din nou pe patul de spital. De această dată la ortopedie. Unde Doamne – Doamne i-a scos în cale un alt medic-OM. Pe numele lui Igor PUCALEV. Medic primar ortoped la același Spital Județean de Urgență Drobeta-Turnu Severin. Ajuns acolo din inima Basarabiei.
Ce puteam să fac de la 600 de kilometri? Decât să apelez la omenie, empatie, responsabilitate și demnitate profesională. Doi chirurgi care-și fac cu demnitate, dar și cu empatie profesia. O profesie nobilă, pe care, dacă nu ai chemare și pasiune, n-o poți ridica la rangul ce i se cuvine. În această perioadă mai mult ca oricând. Am spus de multe ori: Medicina este și știință, dar și conștiință. Are orgoliu, dar și empatie! Are pricepere, dar și omenia, de care suferă mult lumea în care trăim. Onoarea și verticalitatea sunt două valori. La care se adaugă cea prin care ajuți pacientul și nu-i strivești demnitatea. OMUL – medic și omul – pacient sunt și ele de luat în seamă, mai ales în vremea pandemiei!

1 COMENTARIU

  1. Vai ce frumos!!!👏👏👏👏 Eu am avut onozrea de a lucra cu amandoi într-adevăr numai la superlatif as vorbii despre ei!Într-adevăr in afară de profesionalism pot vorbii ça eu dau dovada de omenie 100%. Felicitări domnilor !!

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.