­čĽ« Lec╚Ťii de ├«nv─â╚Ťat ­čĽ« Lumea viitorului

0
94

Se caut─â r─âspunsuri la problemele tineretului ╚Öi ale omenirii, ├«n general. Se sper─â ├«ntr-o lume a viitorului, ├«n care diferen╚Ťele ╚Öi divergen╚Ťele pot fi dep─â╚Öite numai prin ├«n╚Ťelegere ╚Öi toleran╚Ť─â, ├«ncredere ╚Öi prietenie.
Se pune speran╚Ťa ├«n tineri: care pot ╚Öi trebuie s─â construiasc─â o lume mai bun─â, f─âr─â discriminare, bazat─â pe ├«ncredere reciproc─â. Care trebuie s─â ├«nve╚Ťe s─â convie╚Ťuiasc─â ├«ntr-o lume global─â, ├«n care exist─â probleme economice, de s─ân─âtate, de educa╚Ťie, ├«n care multe dintre principiile democra╚Ťiei nu se respect─â, ├«n care poluarea este o problem─â grav─â, schimb─ârile climatice ne avertizeaz─â tot mai mult, apa devine o problem─â, la fel ╚Öi s─âr─âcia.
Despre tineri se spun multe ╚Öi s-a scris mult. Pentru c─â este v├órsta c─âut─ârilor, a ├«ntreb─ârilor, a elanului, a nevoii de integrare social─â. Este o v├órst─â ingrat─â, pentru unii, v├órsta crizelor, a anxiet─â╚Ťii a nesiguran╚Ťei, a insatisfac╚Ťiilor, a contesta╚Ťiilor ╚Öi chiar a dramelor, pentru al╚Ťii.
V├órsta aceasta este ╚Öi a perioadei de de╚Öteptare, de con╚Ötientizare c─â dorin╚Ťa de afirmare nu trebuie s─â fie pentru a impresiona, ci pentru a te descoperi pe tine. Nu pentru a da lec╚Ťii p─ârin╚Ťilor, s─â fie ca tine ╚Öi s─â g├óndeasc─â la fel, ci pentru a ├«nv─â╚Ťa de la ei. E adev─ârat c─â tinerii ies din universul copil─âriei ╚Öi se ├«ndreapt─â spre lumea adult─â cu alte provoc─âri, cu alte a╚Ötept─âri. Ar vrea s─â se rup─â de familie, s─â fie independen╚Ťi, dar partea material─â ├«i ├«mpiedic─â s-o fac─â. P─ârin╚Ťii vin cu sfaturile, iar tinerii cu… ambi╚Ťiile. ╚śi, uneori, acestea se ciocnesc.
Poate de aici apare a╚Öa-zisul conflict ├«ntre genera╚Ťii, ├«n care eu sincer nu cred. Difer─â, poate, valorile morale ╚Öi comportamentele. E firesc ├«ntre genera╚Ťii. Iar genera╚Ťia de ast─âzi nu mai poate fi convins─â cu formule gen „Pe vremea mea… nu era a╚Öa ceva”. Lec╚Ťii de ├«nv─â╚Ťat!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.