🕮 Lecții de învățat 🕮 Lumea viitorului

0
75

Se caută răspunsuri la problemele tineretului și ale omenirii, în general. Se speră într-o lume a viitorului, în care diferențele și divergențele pot fi depășite numai prin înțelegere și toleranță, încredere și prietenie.
Se pune speranța în tineri: care pot și trebuie să construiască o lume mai bună, fără discriminare, bazată pe încredere reciprocă. Care trebuie să învețe să conviețuiască într-o lume globală, în care există probleme economice, de sănătate, de educație, în care multe dintre principiile democrației nu se respectă, în care poluarea este o problemă gravă, schimbările climatice ne avertizează tot mai mult, apa devine o problemă, la fel și sărăcia.
Despre tineri se spun multe și s-a scris mult. Pentru că este vârsta căutărilor, a întrebărilor, a elanului, a nevoii de integrare socială. Este o vârstă ingrată, pentru unii, vârsta crizelor, a anxietății a nesiguranței, a insatisfacțiilor, a contestațiilor și chiar a dramelor, pentru alții.
Vârsta aceasta este și a perioadei de deșteptare, de conștientizare că dorința de afirmare nu trebuie să fie pentru a impresiona, ci pentru a te descoperi pe tine. Nu pentru a da lecții părinților, să fie ca tine și să gândească la fel, ci pentru a învăța de la ei. E adevărat că tinerii ies din universul copilăriei și se îndreaptă spre lumea adultă cu alte provocări, cu alte așteptări. Ar vrea să se rupă de familie, să fie independenți, dar partea materială îi împiedică s-o facă. Părinții vin cu sfaturile, iar tinerii cu… ambițiile. Și, uneori, acestea se ciocnesc.
Poate de aici apare așa-zisul conflict între generații, în care eu sincer nu cred. Diferă, poate, valorile morale și comportamentele. E firesc între generații. Iar generația de astăzi nu mai poate fi convinsă cu formule gen „Pe vremea mea… nu era așa ceva”. Lecții de învățat!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.