Alexandru Leonard Pop, un colecționar împătimit al filateliei • Băimăreanul caută piese filatelice legate de istoria municipiului Baia Mare

0
132

Băimăreanul Alexandru Leonard Pop a fost implicat în mod direct în ultimii cinci ani în promovarea filateliei în Baia Mare. Având tangențe cu studenții din prisma profesiei sale de inginer de sistem la Centrul Universitar Nord Baia Mare, Alexandru Leonard a încercat să le împărtășească și tinerilor dragostea pentru filatelie.
„Am realizat acest lucru atât prin expozițiile necompetiționale de filatelie și cartofilie, prin a le povesti studenților despre frumusețea și diversitatea filateliei îndemnându-i să folosească această resursă ca material didactic auxiliar atunci când vor ajunge la rândul lor la catedră. La toate acestea se adaugă câteva studii și articole publicate în diferite reviste ale mediului academic, atât pe plan național, cât și internațional”, a relatat băimăreanul. Alexandru Leonard Pop a mai dezvăluit faptul că, timp de aproape 40 de ani, orașul de pe malurile Râului Domnițelor a fost un adevărat pol al filateliei ro­mâ­nești. Poate de aici și pasiunea sa pentru ca în etapele documentării să descopere piese filatelice legate de istoria orașului Baia Mare.
„În 1956 se înființează aici primul cerc filatelic sub patronajul Uzinelor Metalurgice pentru Metale Neferoase. În scurt timp, în aproape fiecare oraș mare din județ se pun bazele a cel puțin unui club filatelic. În anul 1970 ia ființă Filiala Județeană Maramureș a Asociației Filateliștilor din România, iar în 1972 Școala Filatelică băimăreană primește în băncile sale primii învățăcei. Aproape fiecare eveniment important, fie el sportiv, cultural sau simpozion științific, era marcat și din punct de vedere filatelic. Memorabilă rămâne însă în amintirea filateliștilor băimăreni cu vechi state marea expoziție de maximafilie care a avut loc în anul 1980”, a rememorat băimăreanul pe blogul său, jurnalulfilatelic.blogspot.com.
Admirând de nenumărate ori aceste piese, băimăreanul și-a propus să le indexeze. Tocmai de aceea, el face apel și la alți colecționari să își unească forțele pentru a întregi colecțiile cu piese filatelice legate de Baia Mare.
„Sunt conștient că tot ce am reușit să văd până acum e doar vârful aisbergului și că, de fapt, există încă multe alte piese despre care nu am cunoștință. Încă. De aceea, din dorința de a păstra vie memoria filateliei băimărene, lansez o rugăminte tuturor colecționarilor care doresc să împărtășească lumii frumoasele piese pe care le dețin în colecțiile lor. Celor care au posibilitatea îi rog să-mi trimită un e-mail (timbrufilatelic@yahoo.com) cu scanarea pieselor, la o rezoluție de 300 dpi, față-verso, color, menționând dimensiunea pieselor și dacă cunosc tirajul, machetatorul și detalii ale evenimentului care a prilejuit realizarea piesei. Le mulțumesc tuturor celor care doresc să se implice voluntar în acest (amplu) proiect care demarează astăzi. Dacă vom găsi surse de finanțare, proiectul se va finaliza cu publicarea unei lucrări în care colaboratorii vor fi menționați”, a adăugat Alexandru Leonard Pop.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.