„Record” de arbori tăiați ilegal: 100.000 mc

0
18

Sediul Gărzii Forestiere județene Maramureș se află în Tăuții de Sus (localitate lîngă Baia Mare), unde lucrează 6 salariați și un șef, finanțarea serviciului fiind asigurată din bugetul de stat.
În anul 2020, gardienii forestieri maramureșeni au executat 226 de inspecții în păduri proprietate de stat și proprietate privată, la sesizarea unor persoane fizice sau juridice, sau conform programului de controale periodice. Garda Forestieră verifică trasabilitatea materialului lemnos, utilizează sistemul informațional de urmărire a lemnului SUMAL, inspectează fondul forestier național (indiferent de deținător), dă diverse avize.
În 2020, Garda Forestieră a inspectat și pădurea statului administrată de Ocolul Silvic Sighet, unde a constatat că au fost tăiați ilegal 103.317 metri cubi de lemn, valoarea prejudiciului fiind de 10 milioane lei. Este de departe cea mai mare cantitate de lemn sustras din pădure, din tot județul, ba chiar și din țară.
În 2020, gardienii din Tăuții de Sus au făcut 9 sesizări penale, pentru cercetarea de către procurori a unor posibile fapte care încalcă Codul silvic și Codul penal, cu prejudiciu în valoare de 12,5 milioane lei. Au dat 119 amenzi contravenționale, în medie cîte 4.500 lei. Au confiscat pe loc 500 mc de lemn, plus 3.250 mc lemn contravaloric (n-a fost găsit, dar este imputat).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.