Fermierii din Șomcuta acuză Primăria

0
246

De vineri, 2 aprilie 2021, cele 50 de capete de vaci de lapte, juninci și viței din ferma soților Dorin (zis Ducu) și Manuela Buhai din Vălenii Șomcutei stau în fața Primăriei Orașului Șomcuta Mare, ca formă de protest împotriva practicilor incorecte de repartizare a pășunilor comunale. În ajutorul familiei Buhai au venit cîțiva fermieri din zonă, care susțin și ei același lucru: dețin animale, însă Primăria nu le închiriază pășune comunală, conform legilor.

Prefectul n-a reușit să aplaneze conflictul

Luni, 5 aprilie 2021, cele 50 de bovine erau tot acolo, vizavi de primărie, între două case, pe un teren liber. Primesc siloz de porumb și fîn, beau apă, se culcă pe paie, sînt mulse cu mîna, iar fermierul merge în fiecare zi la sediul Primăriei, aflat peste drum, și-i cere primarului Gheorghe Buda să rezolve problema. Primarul a promis că-i va atribui înapoi suprafața de pășune de 17 ha, pe care familia Buhai a avut-o pînă acum, dar încă n-a fost întocmit contractul nou de închiriere. Fermierul refuză să-și ducă animalele înapoi la fermă, pînă cînd nu primește contractul în mînă. Prefectul județului a fost sîmbăta trecută la fața locului, la fel și deputatul AUR de Maramureș (născut în Vărai), dar pînă acum n-au reușit să aplaneze conflictul fermier-primar.

Presiunea asupra Primăriei crește

Alături de Ducu Buhai, aflat zi și noapte lîngă vaci, au venit mulți fermieri din Șomcuta Mare și l-au încurajat, și ei fiind nemulțumiți de felul cum Primăria și Consiliul Local al orașului repartizează pășunile comunale către fermieri și țărani.
Simion Kira din Finteușu Mare este crescător de animale de vreo 20 de ani, are 9 vaci și 3 bivolițe, cazate în grajdul fostului CAP. N-a primit niciodată pășune de la Primărie, fiind obligat să închirieze terenuri pentru pășunat de la țăranii din sat, cu 300 lei/ha/an. În acest timp, Primăria închiriază pășunea comunală unor persoane care n-au animale. A făcut plîngere la Prefectură și, dacă va veni Comisia de control a prefectului, va da în vileag numele celor care iau subvenții pe pășune, fără a avea nici un animal în grajd.
Ioan Mezei și fiul său Iulian, din Șomcuta Mare, str. Nicolae Bălcescu nr. 24, cresc 3 vaci, 2 juninci, 2 vițele și 2 cai, plus 5 porci. Au primit 3 ha de pășune, lîngă cimitirul de pe Calea Mireșului, dar locul n-are drum de acces, așa că n-au putut pășuna. Reclamă că pășunile se dau unor fermieri care fie n-au animale, fie au închiriat (fictiv) animale, fie nu scot animalele la păscut, miza reală a închirierii find subvenția mare de la APIA (Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură). În Șomcuta, există o asociație de crescători de vaci, dar nu func­ționează bine, membrii nu se înțeleg între ei.
Gheorghe Gherghel, din Șomcuta Mare, str. Vasile Lucaciu nr. 7, mulge 10 vaci și vinde laptele la fabrica din Boiu Mare. Nici el n-are pășune comunală, este obligat să pășuneze pe unde poate. Spune că miza reală e subvenția de 360 euro/ha/an. Asociația locală a crescătorilor de animale „nu e legală”, crede acesta.
Cornel Geiger, din Șomcuta Mare, str. Cornului nr. 58, crește 10 capete de bovine (adulte și tineret), dar de vreo cîțiva ani și-a cumpărat și 110 oi. Lucrează de copil, îi plac animalele. Este membru în asociația crescătorilor din Șomcuta, pășuna vitele împreună cu ciurda, apoi a primit 5 ha de pășune comunală și a încasat subvenția APIA, dar cînd e vorba de bani apar și certurile… Este revoltat. În Asociația din Șomcuta, un gospodar are o vacă, dar ia subvenție pe 15 ha de pășune, ceea ce nu-i legal. Un alt membru are 15 vaci, le ține pe grajd toată vara, dar beneficiază de subvenție pentru 30 ha de pășune. Nici asta nu-i de bine..,
Radu Gheorghe Ghițiu, din Șomcuta Mare, str. Morii nr. 8, are 3 vaci și 7 juninci și vițele. Vinde laptele crud cu 80-90 de bani pe litru, preț mic, pentru dezvoltare nu-i mai rămîne nimic… Funcționează ca întreprindere familială și a obținut un ajutor european de 15.000 de euro prin Măsura 6.3, pentru a-și cumpăra utilaje agricole și a construi o platformă izolată pentru gunoiul de grajd. N-a obținut pășune comunală cu contract, ultima cerere a făcut-o în 5 aprilie 2021. O vreme, a pășunat la Vălenii Șomcutei, le ducea apă animalelor cu bidonul, în portbagaj.
Dorin Buhai, zis Ducu, fermierul protestatar din Vălenii Șomcutei nr. 249, ține împreună cu soția sa 53 de vaci, 50 de oi, 20 de capre și 50 de porci. Este organizat ca întreprindere familială. Lucrează 24 ha de teren agricol pentru furaje (face siloz, 500 t pe an), iar de la primărie a primit 26 ha de pășune comunală, în 2016, însă în 2009, la rugămintea primarului, a cedat 9 ha. Are angajament de agro-mediu pentru o parte din suprafața de pășune. Ducu Buhai ne spune situația pășunilor din satul său. Cele 230 ha de pășune (trupurile „În pădure” și „Iadăra pădure”) au fost împărțile pentru 9 fermieri: 17 ha (vaci și oi, contractul reziliat „abuziv” cu Ducu Buhai), 12 ha (vaci de carne Angus), 10 ha (vaci), 13 ha (vaci), 60 ha (1.000 de oi ale unui fermier + ciuda satului!), 14 ha (vaci), 14 ha (vaci de carne), 58 ha (oi), 32 ha (vaci). Repartizarea nu este corectă, consideră fermierul.
Prefectul a intervenit, în sfîrșit…
Ieri, la ora 16, a avut loc o ședință „de îndată” a Consiliului Local Șomcuta Mare, pentru a rezolva problemele fermierilor. Vom reveni cu amănunte în ziarul de mîine.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.