Concediul de odihnă al medicilor de familie se va calcula pe zile lucrătoare, nu calendaristice

0
27

Medicii de familie vor avea dreptul la o perioadă de vacanţă de maximum 30 de zile lucrătoare într-un an, conform proiectului noului Contract-cadru ce conţine condiţiile acordării asistenţei medicale în anii 2021-2022.
În prezent, ei pot primi acelaşi număr de zile libere, însă acestea sunt calendaristice. Proiectul de hotărâre de Guvern, ce cuprinde pachetele medicale şi Contract-cadru pentru anii 2021-2022, prevede o perioadă de vacanţă pentru medicii de familie similară cu cea a personalului bugetar, de până la 30 de zile lucrătoare: „Pentru această perioadă modalitatea de acordare a serviciilor medicale pentru asiguraţii înscrişi pe listă, precum şi modalitatea de plată per capita şi pe serviciu a medicilor de familie se stabilesc prin norme”. Potrivit HG 140/2018 ce prevede Contractul-cadru care cuprinde condiţiile acordării asistenţei medicale pentru anii 2018-2019, în prezent, medicii de familie au dreptul la o vacanţă de maximum 30 de zile calendaristice. Actualul act normativ ce cuprinde condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătătate pentru anii 2018-2019 este valabil până la data de 30 iunie 2021. Această valabilitate a fost prelungită în mai multe rânduri pentru a putea asigura accesul pacienţilor la serviciile medicale fără a exista disfuncţionalităţi majore până la adoptarea noului Contract-cadru.
Contractul-cadru şi pachetele medicale pentru 2021-2022 au fost lansate în dezbatere la începutul lunii martie, autorităţile estimând ca până la data de 1 iunie acesta să fie adoptat şi intrat în vigoare. Prevederile proiectului de HG ce cuprinde Contractul-cadru pentru anii 2021-2022 nu se aplică momentan. Actul normativ trebuie adoptat de Guvern şi apoi publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.