Premii pentru artiști, la 125 de ani de la înființarea Centrului Artistic Baia Mare

0
67

• Artistul Anului 2021: „E un lucru care te obligă, te onorează și îmi dă putere să merg mai departe” •

Evenimentul, organizat la aniversarea a 125 de ani de la înființarea Centrului Artistic Baia Mare a adunat mulțime de oameni în spațiul interior și exterior al Coloniei Pictorilor, semn că în sufletele tuturor exista un dor imens de cultură.
Două momente importante punctate în această zi au fost acordarea a două premii: Artistul Anului și Premiul Primarului Municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș. De asemenea, finalul evenimentului a fost unul aparte, pentru că, în premieră, au fost pregătite prăjituri cu numele mai multor artiști de marcă ai municipiului Baia Mare, conceptul aparținându-i Mariei Chira, fiica președintelui Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Baia Mare, Laura Ghinea.

Premiul Primarului Municipiului Baia Mare

Prezent la eveniment, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a acordat în acest an, premiul său, tânărului artist, Pavel Alin Hereș. „Am instituit în urmă cu câțiva ani Premiul Primarului Municipiului Baia Mare, oferit anual de Ziua Artistului Plastic. În acest an, premiul meu, fiind un gest personal, îl dăruiesc unui artist plastic tânăr, pentru că trebuie să insuflăm și curaj, dar îmi doresc și să recunoaștem valoarea celor care sunt și prezentul, dar cu siguranță și viitorul. Este vorba despre un artist cu un talent remarcabil, care pe lângă creație s-a implicat și în mediul academic. Doctor în arte vizuale, cu participări la manifestări științifice expoziționale în țară și în străinătate, organizator de evenimente culturale și artistice, autor al unor lucrări științifice în publicații de profil: Pavel Alin Hereș”, a punctat Cătălin Cherecheș.

Artistul anului 2021

Cu totul suprins de premiu, sculptorul Marcel Stanciu, cadru didactic la Palatul Copiilor, a declarat că este onorat de faptul că primește această distincție într-un moment atât de important pentru Școala de Pictură Băimăreană. „Anunțul l-am aflat în momentul în care Laura Ghinea a început să deruleze acele date biografice. Mi-am dat seama că este vorba despre mine. Refăcând tot traseul, nu știam de ce a insistat să aduc atâtea lucrări și să le pun singur într-un spațiu. E o onoare să fii premiat când se împlinsc 125 de ani de Școală de Pictură Băimăreană. E un lucru care te obligă, te onorează și îmi dă putere să merg mai departe pentru că trebuie să răspunzi la un asemenea lucru cu mai multă muncă, mai multă atenție în ceea ce faci, în ceea ce expui, ai o responsabilitate. Când ajungi la acest nivel trebuie să îl menții sau să îl îmbunătățești. Acest premiu care se dă de atâția ani te înscrie în acea galerie a oamenilor care sunt remarcați, răsplătiți și cu siguranță sunt și oameni valoroși. Noi avem datoria de a duce mai departe actul artistic, aici, în Baia Mare”, a afirmat Marcel Stanciu.

Perioada pandemică, prolifică pentru artiști: „Până acum eram mai evazivi”

Pentru artist, această perioadă pandemică a fost una prolifică din punct de vedere creațional. Marcel Stanciu a mărturisit că s-a întors mai mult înspre propriul interior și a pus accent pe relația cu divinitatea în actul artistic. „Am ieșit mai puțin în spații expoziționale. Ca și activitate, a fost prolifică pentru că am putut să stăm mai mult în spațiile noastre de creație. Cumva ne-am reîntors, ne-am uitat înspre interiorul nostru și acesta a fost un lucru benefic pentru că începi să îți organizezi stările, expresiile artistice, formele pe care le gândești. Până acum parcă eram mai evazivi. Lucrurile cele mai importante au fost cele legate de suflet, de inimă, de relația cu divinitatea, stările acestea interioare, comunicările acestea printr-un alt fel de a privi lucrurile, de a te întoarce mai mult către cei dragi, către ceilalți”, a punctat Marcel Stanciu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.