Biserica de lemn UNESCO, din Plopiş, resfinţită

0
83

La 223 de ani de la punerea pietrei de temelie şi 100 de ani de la naşterea fiului satului, vrednicul de pomenire, arhiepiscopul Justinian Chira, Biserica de lemn, monument UNESCO din Plopiş a fost resfinţită. Slujba de târnosire a fost oficiată de PS Iustin, episcopul ortodox al Maramureşului şi Sătmarului şi PS Timotei Sătmăreanul, arhiereu-vicar, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi. Resfinţirea bisericii a fost urmată de Sfânta Liturghie.

După ce întreaga viaţă a adunat mulţime de oameni lângă el, la 5 ani de la trecerea în veşnicie, vlădica Justinian a strâns la fel de multe persoane, dornice să ia parte la evenimentul din satul său natal. De altfel, clerici şi mireni, cu toţii l-au simţit aproape pe ÎPS Justinian în această zi încărcată de lumină. „Cât de minunat lucrează Dumnezeu. Cine adună cu Dumnezeu, sporeşte şi nu risipeşte. ÎPS Justinian a adunat o viaţă întreagă mulţime de oameni în jurul său. Minunea e următoarea: sunt cinci ani de la plecarea sa şi iată, ne adună şi acum împreună. Oamenii cu viaţă sfântă care s-au rugat mult în viaţa aceasta au putere să se roage şi în viaţa cealaltă. Şi rugăciunile le sunt ascultate. ÎPS Justinian a fost cu noi, azi”, a punctat PS Iustin.

“Biserica de lemn din Plopiș” a fost inclusă în patrimoniul UNESCO în decembrie 1999, împreună cu alte șapte biserici de lemn din Maramureș. A fost sfințită la 12 noiembrie 1811 de “popa Damian”, potrivit documentului găsit în piciorul Sfintei Mese, alături de cele 49 de monede ale ctitorilor – familii din satul Plopiș. Pictura din naos și pronaos a fost realizată între anii 1810 – 1811 de Ștefan Zugravul din Șișești. Hramul bisericii este închinat sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. „Ca nişte fii ai Luminii, azi am venit la sfinţirea acestui monument istoric, un chivot al Adevărului. Am venit să participăm la resfinţirea bisericii restaurate cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Unul este arhanghelul ce aduce bucuria şi buna-vestire, Gavriil, binevestitorul, iar celălalt, după cum spunea monahul Nicolae de la Rohia, e arhanghelul care atunci când ne apropiem de Judecata lui Dumnezeu, văzând că nu se ridică prea mult talerul faptelor noastre bune, spune Steinhardt, el aruncă sabia sa ca să echilibreze balanţa şi pentru ca noi să putem intra în cer”, a spus în cuvântul său de învăţătură, preotul prof.univ.dr. de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Ioan Chirilă. La final, a fost oficiată şi o slujbă de parastas la mormântul părinţilor ÎPS Justinian Chira, Ilie şi Maria.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.