De ziua onomastică, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin s-a întâlnit cu copiii

0
102

Cunoscut în Eparhia Maramureșului și Sătmarului ca „Episcopul Tinerilor”, Preasfințitul Părinte Iustin acordă o mare atenție copiilor și elevilor, pe care știe să-i adune în jurul bisericii, să-i antreneze în activități sui-generis, iar în duminici și sărbători să fie nelipsiți de la Sfintele Liturghii.
Este iubit de tineri prin felul cum se poartă cu ei, iar ei se manifestă ca prieteni ai săi. Iată că și de ziua ocrotitorului spiritual, Sfântul Iustin Martirul și Filosoful, al cărui nume îl poartă, 1 iunie, s-a întâlnit cu copiii.
Întâi, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Paraclisul Episcopal din incinta Centrului Eparhial din Baia Mare, unde a ridicat în rangul de stavrofor pe Pr. Andrei Gavriș, contabilul Centrului, și la cel de Arhidiacon pe Diaconul Lucian Burnar, secretar eparhial. După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, a oficiat un Te-Deum de mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra Sa și a Eparhiei și au fost înălțate rugăciuni către țiitorul Cerului și al Pământului ca să aibă sub ocrotirea Sa această Episcopie și pe Întâistătătorul ei.
După aceste rugăciuni, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin s-a îndreptat spre Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, unde s-a întâlnit cu peste 100 de copii din deja foarte cunoscuta localitate Bârsana, veniți împreună cu Părintele paroh Marcel Oprișan, și din Râmnicu Vâlcea, de la Fundația „Inimă pentru inimă”, care se ocupă de copiii asistați și neajutorați, care au venit să viziteze cea mai emblematică clădire din acest nord de țară. Aici, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin s-a rugat împreună cu copiii, s-au închinat la icoane, a făcut o cateheză pe înțelesul lor, au recitat poezii și au cântat, s-au fotografiat, copiii și profesorii însoțitori au primit drept câte o icoană, la care să se închine, iar la sfârșit au stat de vorbă pe iarba din curtea Catedralei, unde copiii au mâncat pizza, un preparat cu care se întâlnesc foarte rar sau deloc în satul în care trăiesc. Pelerinajul acesta, care a cuprins și mănăstirea Rohia, va rămâne peste ani în memoria lor, așa cum și nouă ne-au rămas în minte toate excursiile făcute pe timpul cât am fost școlari.
Andrei Fărcaș, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.