Cazuri dificile de endoscopie digestivă intervențională la Spitalul Județean de Urgență Baia Mare

0
105

În cadrul Spitalului Județean „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, la invitația medicilor gastroenterologi din cadrul Compartimentului de Endoscopie Digestivă și Terapeutică și a conducerii spitalului (manager interimar, jr. George Alexandru Oros), a fost prezent prof. dr. Marcel Tanțău, medic șef de secție în cadrul Institutului Regional de Gastroenterologie și Hepatologie “Prof. Dr. Octavian Fodor”, Cluj-Napoca, președinte al Societă­ții Române de Endoscopie Digestivă, ocazie cu care s-au rezolvat cu succes o serie de cazuri dificile de endoscopie digestivă intervențională.
Unul din cazurile dificile, o pacientă cu obezitate morbidă (aproximativ 200 kg), imobilizată la pat, internată la terapie intensivă cu hemoragie digestivă superioară exteriorizată prin melenă și șoc hemoragic secundar, a beneficiat concomitent și de terapie endoscopică.
Această intervenție a fost una extrem de complexă și a redus considerabil timpul de execuție al operației și riscurile aferente unei astfel de intervenții. Au lucrat în echipă dr. Adriana Stoicovici, medic anestezie terapie-intensivă și asistentul medical Roberto Stan.
Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” reprezintă unitatea sanitară cea mai complexă din județul Maramureș, care asigură asistența medicală de specialitate pentru peste 100.000 de locuitori din municipiul Baia Mare, respectiv pentru peste 500.000 de locuitori ai județului. Intervenția se dorește a fi prima dintr-un lung șir de colaborări viitoare în cadrul programelor de educație medicală continuă, atât de necesară locuitorilor Maramureșului.
Endoscopia digestivă intervențională este o alternativă reală a chirurgiei clasice, reprezentând un cumul de tehnici endoscopice ce fac trecerea de la sfera diagnostică la sfera terapeutică.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.