Noi cazuri de pestă porcină africană în Maramureș

0
56

Ultimul raport de audit al DG(SANTE), instituție din cadrul Comisiei Europene, face următoarele recomandări: medicii veterinari români să fie autorizați să aplice cerințele de biosecuritate în gospodăriile populației; să fie luate măsuri de gestionare a populației de mistreți; să fie remediate deficiențele sistemului de control al circulației porcinelor.
Ca urmare, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară a decis să reglementeze tipurile de exploatații de porcine și dimensiunea acestora, cerințele de biosecuritate pentru fiecare tip de exploatație, obligațiile operatorilor care dețin porcine, vînătoarea porcilor mistreți, neutralizarea subproduselor de origine animală, realizarea controalelor oficiale veterinare pentru supravegherea, prevenirea și controlul pestei porcine africane.
La această oră, în România, sînt active 184 focare pestă porcină africană, din care 5 în exploatații comerciale și 3 în exploatații comerciale de tip A, fiind afectate 93.654 de porcine. În ultimele 14 zile, au apărut 21 de noi focare, din care 6 în județul Maramureș (3 la Dealu Corbului, 1 la Baba, 1 la Șomcuta Mare și 1 la Săcel), și au fost stinse 137 de focare de pestă, din care 3 în Maramureș, la Mesteacăn, Suciu de Jos și Boiereni.
În perioada 2017-2021, vînătorii au găsit în pădure 5.700 de mistreți cu pestă, din care 210 în județul Maramureș (111 morți și 99 au fost vînați). În perioada 21 mai – 3 iunie 2021, în Maramureș, au fost găsiți 10 mistreți cu pestă (2 morți, pe Fondul de vînătoare 19 Slătioara, și 8 mistreți vînați, pe fondurile de vînătoare 30 Ocoliș și 38 Oarța, diagnostic pus după analiza în laborator a probelor recoltate. Pe țară, la mistreți, au apărut 54 de noi focare, în ultimele 2 săptămîni.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.