Roșii din Pribilești

0
365

Familia Aftan este cunoscută în Pribilești pentru legumele pe care le produce în solarii încălzite. La începutul lunii ianuarie, seamănă în răsadniță semințe de roșii, ardei, ridichi, iar prin aprilie ies pe piața din Baia Mare cu produse proaspete.
În 2021, au recoltat primele ridichi în 8 aprilie, iar primele roșii, în 1 iunie. Mai cultivă ceapă verde, castraveți, fasole, gogoșari, vinete, varză, în spații preotejate și în cîmp. Familia Aftan se ocupă de legumicultură de 20 de ani. Mama Aurica poate fi găsită cu marfa la taraba din Piața Izvoarele din Baia Mare, de obicei marțea și vinerea. Fiul Marius postează pe: grădina-lui-marius-aftan. Prețul primelor roșii a fost de 13 lei/kg, și cumpărătorii s-au „bătut” pentru ele în piața Izvoarele, fiind singurele produse în zonă. Piața este plină de roșii din import, costă 6-10 lei, dar lumea le preferă pe ale familiei Aftan. Din cauza faptului că programul Tomata a fost anulat, în 2021 au semănat roșii doar într-un solar de 5 ari, nu în trei, urmărind diversitatea. Pentru un gust bun, solul din solarul cu roșii a fost fertilizat cu o tonă de gunoi fermentat de oaie.
• Și Iosif Koncsard din Coltău, str. Teleki Sandor nr. 44, a ieșit cu primele roșii, Le vinde în piața agroalimentară din apropiere de Gara Baia Mare (str. Jupiter), de obicei marțea și vinerea. Îngrașă solul cu gunoi de grajd de vacă, fermentat vreme de doi ani. Folosește semințe din soiuri locale, pe care le menține an de an. Vine lumea la el acasă și cumpără legume, chiar și din Baia Mare. Sezonul roșiilor abia a început, e la al doilea cules în solar. În total, vor fi vreo zece.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.