Români, pregătiți-vă de scumpiri peste așteptări!

0
46

Previziunile legate de evoluția economiei românești nu sunt cele mai optimiste. Există voci în rândul specialiștilor care preconizează că, în scurt timp, România va fi lovită de un val inflaționist care va genera scumpiri în lanț, iar traiul românilor va deveni din ce în ce mai scump.
Potrivit profesorului de economie Mircea Coșea, prețurile în țara noastră se vor majora peste așteptările prognozate în prezent, iar inflația reală va fi mai mare decât cifrele din statisticile oficiale.
Problema inflației în creștere nu ar fi doar la nivel național. Din cauza pandemiei, Mircea Coșea este de părere că vorbim de o inflație generalizată pe plan mondial, doar că în România valul inflaționist va fi resimțit mai puternic, din cauza lipsurilor pe care le avem deja în plan intern și care agravează această tendință globală.
Îngrijorător e însă alt­ceva. Ultimele statistici arată că, pentru prima dată în ultimii 45 de ani, pe parcursul a 10 luni prețurile la alimente au crescut constant în toată lumea, iar agricultura nu mai face față cererii.
S-au întâmplat lucruri grave din punct de vedere meteo, terenurile s-au micșorat, preţurile la achiziție sunt mici și nu dau posibilitatea achizițiilor, deci ne așteptăm la pierderi de randament în agricultură și în acest an – a spus Coşea.
Scumpirile au început deja să își facă simțită prezența. În mai 2021, produsele nealimentare au crescut cu 5,7%, cele alimentare cu 1,52%, iar serviciile cu 2,78%.
În aceeași notă, energia electrică s-a scumpit cu 16,97%, față de mai 2020 și cu 18,22%, în comparație cu decembrie 2020. Raportat la aprilie 2021, prețul energiei electrice a rămas același.
Totodată, combustibilii s-au scumpit cu 11,49%, tutunul și țigările cu 7,03%, iar ieftiniri au fost consemnate doar la gaze (2,16%) și energie termică (0,21%).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.