Fîn da, animale ba…

0
186

Peste tot, chiar și în cele mai îndepărtate sate, agricultorii au cumpărat cositori mecanice, greble de întors și adunat brazda și prese de balotat fîn și paie, fie și la mîna a doua. La Băsești, era obiceiul ca gospodarii să strîngă fînul uscat în clăi și să le transporte în carul cu rudă și funii pînă la depozitul numit sinalău (hoborog), în podul șurii sau la fîrciturile din imediata apropiere a grajdului cu animale.
Dar lumea s-a mecanizat și azi țăranii plătesc pentru cositul, greblatul și balotatul mecanic. Mai există încă și prese care leagă baloți dreptunghiulari, de 20 kg, dar mai productive și mai rapide sînt cele care adună fînul în baloți mari, de formă cilindrică, a căror manipulare manuală este dificilă (la 200 kg, trebuie încărcător hidraulic), așa că mulți țărani îi lasă pe cîmp, în pericol să se mucegăiască.
Pentru a primi subvenția de la APIA, proprietarii de pajiști sînt obligați să cosească fînul sau să pășuneze iarba cu animalele. La Băsești, cîmpul este plin de baloți cilindrici (foto Dariu Remeș), dar numărul vacilor este tot mai mic, iar cai mai sînt doar cîțiva. În schimb, a crescut numărul oilor, din toamnă pînă în primăvară pasc și calcă tot hotarul, căci o mare parte din fînețe nu sînt cosite deloc.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.