Educație și sănătate pentru romii din Ponorîta

0
33

În perioada 28 iunie – 2 iulie 2021, în jur de 30 de elevi din clasele primare din cătunul Ponorîta (satul Vălenii Lăpușului), care citesc și scriu cu dificultate, au participat la un accelerator de literație și la activități de dezvoltare personală prin aventură și joc.
Pe parcursul aceleiași săptămîni, 12 tinere mame, majoritatea minore, au participat la un curs de îngrijire a copilului și la sesiuni de consiliere pentru alăptare, ținute de un specialist în educație perinatală.

Miercuri, 30 iunie 2021, prefectul Vlad-Emanuel Duruș a vizitat comunitatea și școala din Ponorîta, împreună cu primarul comunei Coroieni, Gavril Ropan.
Metodele interactive, căldura și entuziasmul facilitatorilor au demonstrat că cei mici sînt dornici să învețe și să-și depășească propriile limite. Opt profesori au participat la activități în calitate de voluntari, dintre care șase de la școala din Ponorîta. Programul zilnic a fost completat cu activități de dezvoltare personală prin aventură și joc. Copiii au înțeles că este important să comunice cu colegii, că lucrul în echipă ajută la atingerea rezultatului propus și că acțiunile fiecăruia sînt esențiale pentru succesul grupului.

Viața nu este deloc ușoară pentru adolescentele și femeile din Ponorâta. Locuiesc în condiții grele, în case suprapopulate și fără apă curentă. Majoritatea fetelor abandonează școala devreme, se căsătoresc și devin mame cînd sînt încă minore. Le lipsesc cunoștințele și resursele necesare să aibă grijă de corpul lor și de bebelușii care vin prea repede în viața lor, ceea ce poate atrage după sine boli și le afectează calitatea vieții. Nouă tinere mame din Ponorîta au participat la cursurile de îngrijire a copilului și trei au fost consiliate individual pentru alăptare. Participantele au primit cîte un kit pentru îngrijirea bebelușului, produse pentru nou-născuți și cele necesare pentru o alăptare ușoară. În cadrul aceluiași proiect, în luna mai, 44 de adolescente și tinere femei din Ponorîta au participat la un curs de igienă menstruală organizat de Asociația Pe Stop. Participantele au învățat, prin discuții informale și jocuri, cum funcționează corpul lor și cum trebuie să se îngrijească în timpul menstruației (au primit produse de igienă menstruală).

Membrii acestei echipe se implică în Ponorîta de 8 ani, timp în care viața romilor s-a îmbună­tățit semnificativ. Majoritatea copiilor frecventează grădinița și școala, tot mai mulți știu să scrie și să citească (doi elevi au ajuns la liceu), locuitorii au acces la baia publică, inaugurată în 2015, o parte dintre ei au condiții mai bune de locuit, dar mai este încă de lucru.
Proiectul din Ponorîta este derulat de Asociația Reality Check, în parteneriat cu Primăria Comunei Coroieni, Fundația Noi Orizonturi și Asociația Pe Stop, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 (pe țară, sînt 46 milioane euro). Scopul proiectului este îmbunătățirea serviciilor publice destinate grupurilor vulnerabile, în vederea creșterii incluziunii sociale a populației vulnerabile de romi, a reducerii inegalităților și a dezvoltării întregii comunități, pe termen lung.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.