Campania de prevenire a accidentelor montane premergătoare Zilei de 1 August

0
78

Activități montane inițiate în cadrul campaniei de prevenire a accidentelor montane premergătoare Zilei de 1 August – Ziua Salvamont România și Lunii august – luna responsabilității pe munte se desfășoară în toată țara și Maramureș.

Salvatorii montani se luptă prin campania de reducere a accidentelor montane pe munte și de înlocuire cu zâmbet a tristeții de pe fețele celor peste 7.000 de oameni pe care îi salvează anual. Aceștia declară că în ultimii ani se înregistrează o creștere îngrijorător de mare a numărului de accidente pe munte. Câteva dintre măsurile pe care să le întreprindeți, dacă sunteți martor la un incident soldat cu victime, sunt: Protejați victima prin marcarea locului accidentului, dacă acesta se află pe un traseu pe care se coboară în viteză cu schiurile, bicicleta sau vehicule offroad, prin amplasarea unui marcaj vizual în formă de „X”, amplasat în amonte, la distanță suficientă cât să poată avertiza coborâtorii despre accident.

• Anunțați echipa Salvamont prin apel telefonic SNAU 112 sau Dispeceratul Național SALVAMONT – VODAFONE (0SALVAMONT – 0725-826668). • Nu mișcați persoana accidentată și nu permiteți nimănui să facă acest lucru decât dacă victima se află sub influența directă a unui factor de risc care îi pune viața în pericol sau îi provoacă afecțiuni medicale imediate. Nu permiteți “binevoitorilor” sau “salvatorilor de ocazie” să miște sau să transporte pe brațe, târâș, în spate sau cu mijloace improvizate victima. • Dacă victima este inconștientă, deschideți-i căile aeriene (aceasta se realizează prin subluxația mandibulei-ridicarea acesteia de la nivelul unghiului sau posterior- de lângă ureche ; nu „basculați” spre spate capul victimei!!! ) și verificați timp de 10 secunde dacă respiră, prin observarea mișcărilor toracelui; dacă nu respiră, efectuați resuscitare cardio-pulmonară (masaj cardiac extern în ritm de aprox. 100 de compresii/ minut; Folosiți telefonul pe speaker, pentru a avea mâinile libere și urmați indicațiile primite din dispeceratul medical! • Discutați cu victima și observați dacă este coerentă în exprimare. Observați dacă prezintă hemoragii puternice, care reușesc să treacă prin echipament. Identificați locul hemoragiei și faceți compresie. Dacă hemoragia este abundentă și nu se oprește, aplicați un garou deasupra leziunii. Evitați să intrați în contact direct cu sângele pacientului ! • Nu încercați să aduceți în poziție anatomică membrele sau corpul victimei indiferent de poziția acestuia, se pot produce leziuni cu efect ireversibil sau care pot fi fatale. • Protejați termic persoana accidentată (acoperire cu haine, sac de dormit, folie „Sirius”), discutați permanent cu ea, urmăriți o eventuală schimbare a stării de conștiență, a respirației, a culorii tegumentelor și buzelor și așteptați până sosesc echipele Salvamont. • Pe toată perioada acordării primului ajutor purtați masca de protecție individuală, după contactul cu victima spălați-vă din abundență pe mâini cu o substanță dezinfectantă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.